Съвременна Русия се завръща, укрепва и увеличава своя суверенитет като световна сила. Това увери държавният глава Владимир Путин, предава ТАСС.

"Руският свят са всички поколения на нашите предци и нашите потомци, които ще живеят след нас. Руският свят е Древна Рус, Московското царство, Руската империя, Съветският съюз, това е съвременна Русия, която се връща, укрепва и умножава своя суверенитет на световна сила“, подчерта президентът на страната.

По думите му суверенитетът за Русия е преди всичко свободата на държавата и нейния народ. "Какво означава суверенитетът за нашата държава, за всяко семейство, за всеки човек? Какъв е неговият смисъл, стойност, истинско съдържание? Това е преди всичко свободата на Русия и за нашия народ, а следователно и за всеки от нас“, отбеляза Путин.

Той обясни: в традициите на руския народ човек не може да се чувства свободен, "ако неговите близки, деца и отечеството му не са свободни“. "Именно тази истинска свобода сега защитават нашите момчета, нашите мъже, войници и офицери, дъщери на Отечеството“,заяви Путин, визирайки воюващите в Украйна.

"[Това е] свободен народ, който разбира своята отговорност към днешното и бъдещите поколения. Единственият източник на власт. Суверенна власт, която е призована да служи на всички хора, на целия народ, а не, разбира се, да служи на нечии лични, корпоративни, класови и т. н. повече – чужди чужди интереси“, продължи държавният глава.

В същото време Путин подчерта, че суверенното развитие в национален интерес се състои преди всичко в желанието на всеки човек да бъде от полза за страната, обществото и народа и Русия подкрепя това желание.

Путин е убеден, че битката за суверенитет на страната има националноосвободителен характер.

"Нашата битка за суверенитет, за справедливост, без никакво преувеличение, има национално-освободителен характер, защото ние защитаваме сигурността и благосъстоянието на нашия народ, най-висшето историческо право да бъдем Русия – силна, независима сила, страна, цивилизация“.

"Именно нашата страна, руският свят, както се е случвало неведнъж в историята, блокира пътя на тези, които днес претендират за световно господство, за своята изключителност“, подчерта Путин.

По думите му Руската федерация се бори за свободата на целия свят. "Сега ние се борим за свободата не само на Русия, но и на целия свят“, отбеляза той.

"Ние открито заявяваме, че диктатурата на един хегемон – виждаме я, сега я виждат всички – е западнала, изпаднала е, както се казва, в хаос и е просто опасна за околните... Това вече е ясно на цялото световно мнозинство“.

Както отбеляза Путин, Русия "сега е в челните редици на създаването на по-справедлив световен ред“. "Без суверенна, силна Русия не е възможен траен и стабилен световен ред“, предупреди руският президент.