Според руския президент Владимир Путин Москва не е загубила нищо от началото на военната интервенция в Украйна на 24 февруари. Така той отговори на въпроса какво е загубила и какво е спечелила Руската федерация от началото на "специалната военна операция“, предава ТАСС.

"Основната придобивка е укрепването на нашия суверенитет... Ще набираме обороти и темп на развитие. Защото съвременното развитие може да се основава само на суверенитет“, заяви той, , като отбеляза, че войната ще бъде от полза за Русия.

Той твърди, че не Москва е започнала военните действия, а само се е опитвала да ги прекрати, а ръководството на Киев ги е започнало преди осем години в Донбас.

В речта си президентът също така отбеляза, че поради компрометиращите действия на западните лидери светът е загубил доверие в основните резервни валути - еврото, щатския долар и британския паунд. Той каза, че обявените от Запада санкции вредят преди всичко на него, а не на Русия.

Путин очерта и задачите, които стоят пред икономиката на страната на фона на санкциите на САЩ и техните съюзници във финансовата, технологичната и други области. Президентът отбеляза, че Русия е успяла да стабилизира икономическите показатели и да спре растежа на инфлацията, която се очаква да достигне 12% до края на годината.