Запасите от газ в находищата на "Газпром" са астрономически, те са несъизмерими със запасите на другите страни производителки на "синьо гориво“, заяви президентът на Русия Владимир Путин на събитие по случай 30-тата годишнина от създаването на холдинга, предава ТАСС.

"Бованенковското находище и Харасавейското поле. В първия случай - 4,9 трилиона кубически метра проучени запаси, във втория случай - около два трилиона. Това са астрономически резерви за всяка страна“, отбеляза той.

"Не говоря за другите възможности на Газпром, които са просто несъизмерими с никоя страна производителка на газ в света, това са колосални резерви“, добави държавният глава.

Путин също подчерта, че газът ще остане ценен ресурс с голямо търсене още дълго време.

"Конкретните задачи и новите проекти на Газпром се разработват на базата на експертен, подробен анализ и прогноза за промените в тенденциите на световните пазари. И те казват, че газът е бил и ще бъде много, много дълго време ценен ресурс, реален актив, чието търсене ще расте“, каза той.

Президентът уточни, че през последните 30 години световното потребление на газ се е увеличило почти двойно, през следващите 20 години ще се увеличи с поне 20% или повече.

"През така наречения преходен период търсенето ще бъде колосално и повече от половината от това увеличение ще бъде в страните от Азиатско-Тихоокеанския регион, преди всичко, разбира се, в Китайската народна република, като се имат предвид темповете на растеж на нейната икономика“, посочи той.

Държавният глава отбеляза, че "по-нататъшното развитие на вече създадения колосален газов промишлен комплекс в източната част на страната“ сега е от наистина стратегическо значение за Русия.

Той включва центровете за производство на газ в Якутск и Иркутск, изграждащия се газопреработвателен завод в Амур, газопровода "Силата на Сибир“, който получи нови мощности с пускането на газовото кондензаторно находище Ковикта през декември.

Путин отбеляза още, че плановете на Газпром отговарят на националните интереси на Русия като един от суверенните центрове на многополюсния свят.

Ръководителят на Газпром Алексей Милер заяви, че запасите ще стигнат за много, много десетилетия.