Русия е държава-цивилизация, един от суверенните центрове на многополюсния свят. Това заяви руският президент Владимир Путин, говорейки в петък на среща със Съвета на законодателите, предава ТАСС.

Държавният глава изтъкна, че първите руски парламентаристи "пламенно и искрено защитаваха интересите на народа, загрижени за благото на народа, стремяха се към полза на родната страна, считаха за свой най-висш дълг и призвание да живеят и работят в името на родината“. "Такива патриотични идеали са важни по всяко време, особено за нас, за Русия – държава-цивилизация, един от самобитните, суверенни центрове на необятния многополюсен свят“, заяви той.

Западът се опитва да наложи свои правила на всички, но Руската федерация няма да ги следва, подчерта руският президент

"Нашите партньори или вече, може да се каже, бивши партньори в някои страни маниакално разрушават правната рамка и каналите за диалог, опитвайки се да наложат на всички своите виждания и така наречените правила“, посочи държавният глава.

Той подчерта, че "никой не е виждал тези правила". "Кой ги е написал, тези правила? Пишат ги някъде под завивките и самите те правят нещо с тях под завивките. Но ние няма да им пълзим под завивките. Но и няма да спазваме техните правила“, заключи Путин.

Отделно той обърна внимание, че сега "парламентарната дипломация придобива допълнително, огромно значение". Според президента "въпреки всички тези опити" на неприятелските страни, интензивността на международните контакти, включително чрез руския парламент, "не само не намалява, но дори се увеличава". "Това е добра, правилна, показателна тенденция“, заключи държавният глава.

Заедно с това, Путин заяви, че страните, които са искали да създадат проблеми на Руия, в крайна сметка са ги създали сами за себе си.

"Вижте онези, които ни създават проблеми, те изглежда създават проблеми за себе си“, заяви той.

По думите на Путин, четирите новоанексирани региона от Украйна са руски исторически земи, а техните жители – родни на руснаците хора.

"Това са нашите исторически земи и родни хора за нас. Много от вас са били там, добре, с какво се различават от другата част и други части от нашия народ? Нищо, това е част от нашия народ", заяви държавният глава на среща със Съвета на законодателите в петък.

Путин отбеляза, че сега има нужда да се "отстои и защити техният [жителите на анексираните региони] недвусмислен избор да се върнат в Русия“.

Както обясни руският президент, работата по интеграцията на четирите региона трябва да се извършва внимателно и систематично, хората трябва да почувстват своята причастност към единното икономическо, образователно и културно пространство на страната.

"Друг приоритет е законово да се осигури пълната интеграция на четирите региона, които станаха част от Русия на 30 септември 2022 г. - Донецка и Луганска народни републики, Запорожие и Херсонска област. Важно е тази работа да се извършва внимателно и систематично, така че хората се чувстват принадлежащи към единно икономическо, образователно, културно пространство на страната ни“, посочи той.

Президентът отбеляза, че цялата система от трудови и социални гаранции трябва да работи напълно за жителите на новите региони, включително висококачествено медицинско обслужване, наличие на работни места "и като цяло условията за динамичен икономически растеж, бързия възстановяване на инфраструктурата и животоподдържащите съоръжения“.

Според думите му, народът на Русия заедно ще може да преодолее всякакви изпитания, последователно и твърдо ще върви напред.

"Ценностите на всеотдайната служба на хората, на Родината определят силата и устойчивостта на държавната власт", заяви държавният глава. "[Тези ценности] утвърждават единството и сплотеността на нашия народ, те са ключова, непоклатима гаранция, че заедно ще преодолеем всякакви изпитания, последователно и твърдо ще вървим само напред към нашите високи, големи цели“.

Според Путин реалните доходи на руснаците са започнали да растат, макар и със скромни темпове досега.

"Достатъчно е да се видят резултатите от работата за изминалата година, да се видят всички макроикономически показатели. Слава Богу, реалните доходи на гражданите започнаха да растат, засега скромно, но все пак", заяви той.

Путин отбеляза, че перспективите за растеж на руската икономика са стабилни. Президентът подчерта, че "дори тези, които не биха искали да покажат тези перспективи, са принудени да ги покажат".