Не бива да се разсъждава какво би се случило, ако Русия бе започнала директната си военна интервенция в Украйна през 2014 година, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от "Коммерсанть“. По думите му, през 2014 г. в Москва са предполагали, че ситуацията може да бъде разрешена с "абсолютно мирни средства“. Освен това, отбеляза той, тогава Русия не е имала хиперзвукови оръжия.

В рамките на телевизионно интервю, президентът беше попитан дали си е струвало да се започне военна операция през 2014 г. "Що се отнася до готовността и целесъобразността ... всичко е много, знаете ли, в такива случаи няма подчинително наклонение, това е първо. Второ, това се отнася и за нашата готовност за някои по-сериозни действия от действията в рамките на така наречената Кримска пролет“, отбеляза Владимир Путин.

"Ние, да, имаме много работа, например, за да развием сухопътните сили, но тогава нямахме хиперзвукови оръжия, но сега имаме! Да, всъщност не го използваме, но съществува. Разбираш ли? Има и други съвременни системи, но през 14-та година нямаше нищо подобно“, добави президентът.

"Що се отнася до Донбас, ние се надявахме този проблем да бъде разрешен по мирен път. Но както се оказва сега, ние го виждаме - просто бяхме водени за носа, никой от нашите така наречени партньори не е имал намерение да разреши нищо с мирни средства“, заключи президентът на Русия.

През ноември 2022 г. Владимир Путин заяви, че присъединяването на ДНР и ЛНР през 2014 г. е щяло да избегне много жертви. Според него тогава руските власти "са се основавали на факта, че може би щеше да е възможно да се постигне споразумение и Луганск, Донецк в рамките на Минските споразумения да могат да се обединят с Украйна“.

Президентът обясни, че много неща са се променили от 2014 г. насам, като един от основните проблеми според него е бил обезпечаването на страната с храни. Той нарече развитието на заместването на вноса вторият важен въпрос. Путин обърна специално внимание на развитието на въоръжените сили през последните години, като отбеляза, че много трябва да се направи за развитието на сухопътните войски.