Властите на Русия и Беларус подготвят концепция за сигурност на "Съюзната държава“, която ще отразява и днешните предизвикателства пред двете страни. Това заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

"Въпросът за началото на подготовката на концепцията за сигурност на съюзната държава, поставен в дневния ред на срещата и разгледан днес, е от голямо значение. Този документ има за цел да формулира основните задачи на нашето взаимодействие в светлината на на нарастващото напрежение по външните граници на нашите държави и разгърнатите срещу нас санкции и информационна война“, обясни руският лидер на заседание на Висшия държавен съвет на "Съюзната държава“ в четвъртък.

Според Путин си струва по-специално "съществено да се ангажираме със стратегическо планиране“. "И ние ще продължим да укрепваме системите за сигурност на Съюзната държава, като по този начин гарантираме условията за нейното устойчиво, прогресивно социално-икономическо развитие“, обобщи президентът на Руската федерация.

По-рано Путин обяви разполагането на руско тактическо ядрено оръжие в Беларус, с което над страната бе спуснат "ядрен чадър“.