Руският президент Владимир Путин оцени, че опитите на "Запада да сдържи и изолира Русия са се провалили". Владимир Путин е направил коментара в статия за севернокорейския вестник Rodong Sinmun, чийто текст е публикуван от пресслужбата на Кремъл.

"Нашите противници продължават да снабдяват неонацисткия режим в Киев с пари, оръжия и разузнавателна информация, като позволяват и всъщност насърчават използването на съвременни западни оръжия и оборудване за нападение на руска територия. И най-често – за очевидно не мирни цели. Те заплашват да изпратят техните военни контингенти в Украйна", е коментирал Путин.

В същото време, добава руският президент, "западните страни се опитват да изтощят руската икономика с нови санкции и да предизвикат нарастване на социално-политическото напрежение вътре в страната".

"Но колкото и да се опитваха, всичките им опити да сдържат и изолират Русия се провалиха", посочва Путин.

Той е напомнил, че Русия "увеличава икономическия си потенциал - в страната се развиват индустрия, технологии, инфраструктура, постигнат е напредък в областта на науката, образованието и културата".

Путин също така заяви, че Русия винаги е подкрепяла и ще подкрепя КНДР и "героичния корейски народ в противопоставянето на агресивния Запад", в тяхната борба за независимост, идентичност и правото да избират своя собствен път на развитие.

"Радвам се, че нашите корейски приятели, въпреки многогодишния икономически натиск, провокации, изнудване и военни заплахи от страна на Съединените щати, са еднакво ефективни в защитата на своите интереси", каза Путин в авторския текст.

Руският президент е подчертал, че Русия е готова за тясно сътрудничество с държавите в региона, за да направи международните отношения по-демократични и стабилни.

"За да постигнат това, руските власти ще разработят алтернативни механизми за търговия и взаимни разплащания, които не се контролират от Запада и заедно ще се противопоставят на нелегитимни едностранни ограничения. И в същото време нека изградим архитектура на еднаква и неделима сигурност в Евразия", посочва в заключение Путин.