В историята на човечеството не е съществувала Украйна, докато не се е появила Украинската съветска социалистическа република (УССР), заяви президентът на Русия Владимир Путин в хода на среща председателя на Конституционния съд на Русия Валери Зоркин, предава ТАСС.

Зоркин донесе на президента карта, съставена във Франция през XVII век, на която са посочени земите, които са били част от Руското царство, Казачеството и Жечпосполита, като отбеляза, че Украйна не е там.

"Съветската власт създаде Съветска Украйна, това е добре известно. А преди това в историята на човечеството не е имало Украйна“, отбеляза държавният глава.

Зоркин обясни, че е решил да посочи липсата на Украйна на картата "в името на истината".

"Това е само един от документите, разбира се“, кимна му Путин. Продължавайки да изучава старата карта, държавният глава отбеляза: "Ами да, [земите на Украйна] са били част от Жечпосполита. <...> Естествено, не всички територии на Съветска Украйна [бяха включени в нея], а само северозападната част.

Зоркин на свой ред обръща внимание, че картата е правена от французи.

"Е, тъй като [французите] са отбелязвали случилото се. Това, което е било в живота, на земята е отбелязано на картата“, завърши президентът.