Руските власти считат, че "нетрадиционните ценности“, "насаждани от неприятелски държави“, са една от основните заплахи за децата. Такъв текст се съдържа в утвърдената от президента Владимир Путин Стратегия за комплексна безопасност на децата до 2030 година, предава ТАСС.

В документа се отбелязва, че "налагането на ревизия на основните норми на морала и манипулирането на информацията стимулират антисоциалното поведение и нанасят значителни щети на моралното здраве на децата“.

"Опитите на неприятелски чужди държави, както и на терористични и екстремистки организации, престъпни общности да дезориентират ценностно обществото, да създадат усещане за несигурност и нестабилност в обществото, да изкривят традиционните духовни и морални, включително семейни ценности, влияят негативно на качеството на средата, в която се развива личността на детето", се посочва в стратегията, публикувана в сряда.

Общо списъкът има 13 основни задачи. "Формирането у децата на устойчиво отхвърляне на идеологията на тероризма и екстремизма в техните различни проявления, противодействие на изострянето на междуетнически и междурелигиозни конфликти сред децата“, се казва в една от точките.

Освен това задачите включват "формиране у децата на съзнателно негативно отношение към незаконната консумация на наркотични и психотропни вещества, участие в техния незаконен трафик“.

Отделни точки касаят разкриване и пресичане на случаи на незаконно придобиване на оръжия, боеприпаси и взривни вещества от деца, както и подобряване на ефективността на контрола върху спазването от възрастни на правилата за съхранение на оръжие.

Освен всичко друго, стратегията предвижда разработване на система за превенция на асоциалното поведение на децата, превенция на агресивното поведение на децата и тормоза, подобряване на предоставянето на психолого-педагогическа помощ на децата и техните родители, противодействие на насилието над деца и въвличането им в деструктивни дейности. общности и престъпни групи.

Особено внимание в стратегията е отделено на мерките за създаване на безопасна информационна среда за децата. Те включват идентифициране, предотвратяване и потискане на съответните заплахи, създаване на информационни продукти за духовно и морално развитие на децата, както и държавна подкрепа за създаването на такива книги, филми, формиране на уменията на децата за самостоятелно съзнателно потребление на информация, защитата на децата от "външно деструктивно информационно и психологическо въздействие, външна идеологическа и ценностна експанзия".