"Потомците плащат цената за политиката на изкуствено и насилствено разделяне на триединния руски народ. Разцепването на нашето общество днес е предателство, престъпление срещу цяла Русия“. Това обяви днес, 28 ноември, президентът на Русия Владимир Путин, изказвайки се на пленарното заседание на 25-ия Световен руски народен събор.

Мероприятието се проведе във формат на видеоконферентна връзка. В началото Владимир Путин благодари на доброволците, помагащи на фронта в Донбас, отбеляза доброволците, които сега се бият за "руския свят“ на фронтовата линия, а след това обяви минута мълчание в чест на загиналите.

"Руският свят са всички поколения на нашите предци“, заяви президентът. "Без руския етнос, без руския народ няма и не може да има руски свят и самата Русия“.

В тази връзка той припомни думите на св. Григорий Богослов, че почитането на майката е свято нещо, а Родината е обща майка.

"Огнищата, възникнали след разпадането на Руската империя и Съветския съюз, не само все още тлеят, но понякога пламват с нова сила. И тези рани няма да заздравеят дълго време. Ние никога няма да забравим тези грешки и не бива да ги повтаряме“, добави Путин.

 "Всякакви опити да се посее етническа и религиозна омраза, да се разцепи нашето общество е предателство, престъпление срещу цяла Русия. Ние няма да позволим на никого да раздели Русия, която имаме сама, за нея, за нашето Отечество, нашите молитви, които звучат на различни езици“, предупреди президентът.

Сегашната битка на Русия за суверенитет е от националноосвободителен характер, страната защитава най-висшето историческо право да бъде Русия, държава-цивилизация, заяви още Владимир Путин:

"Нашата битка за суверенитет, за справедливост е без никакво преувеличение с националноосвободителен характер. Защото ние се застъпваме за безопасността и благополучието на нашите хора. Най-висшето историческо право да бъдем Русия - силна, независима сила, държава-цивилизация“.