Русия няма нужда от грубо наложени стандарти отвън, време е тя да се самоопредели, заяви президентът на страната Владимир Путин във видеопослание по повод откриването на Академията за творчески индустрии в арт клъстера Таврида, предава РИА Новости.

По думите му, Москва се отнася с голямо уважение към наследството на световната култура. Той отбеляза, че е невъзможно да си представим опити за "отмяната" му в Русия. Въпреки това, гледайки какво се случва в света, руснаците разбират, че "не се нуждаят от насоки и стандарти, грубо наложени отвън, които пречат на всяка самобитност и оригиналност на развитието“. Държавният глава подчерта, че сега е моментът страната да се самоопредели и да се бори за възможността да остане себе си.

Той отбеляза, че културата и изкуството, сферите, предназначени да обединяват хората, днес са попаднали в епицентъра на геополитическата конфронтация. Според Путин, на Запад се опитват да "отменят" всичко, свързано с Русия, да я изтрият от наследството на цивилизацията. В същото време инициаторите на подобни действия наказват преди всичко себе си, лишавайки своите народи от възможността да се докоснат до истински шедьоври, подчерта той.

Президентът добави, че руската култура има особено ценностно послание, което говори за силата на милосърдието, взаимното уважение и най-важните духовни и морални основи, които трябва да бъдат съхранени.