Президентът на Русия Владимир Путин даде пространно изявление в рамките на 10-тата Московска конференция за международна сигурност, в което коментира противопоставянето между великите сили, войната в Украйна, западното оръжие и други, предава РИА Новости.

"Ситуацията в света се променя динамично, формират се контурите на многополюсен световен ред, все повече страни и народи избират пътя на свободното, суверенно развитие, основано на своята идентичност, традиции и ценности“, заяви руският лидер. "Западните глобалистки елити противодействат на обективните процеси, провокират хаос, разпалват стари и нови конфликти, прилагат политика на така нареченото сдържане и всъщност подкопават всякакви алтернативни, суверенни пътища на развитие“.

Според Путин, "САЩ и техните васали грубо се намесват във вътрешните работи на суверенни държави: организират провокации, държавни преврати, граждански войни. Те се опитват да принудят независимите държави да се подчинят на волята им чрез заплахи, изнудване и натиск, да живеят по правила, които са чужди за тях“.

"Всичко това се прави с една цел – да запази господството си, моделът, който ви позволява да паразитирате в целия свят, както е било преди векове, а такъв модел може да се запази само със сила“, продължи държавният глава.

Европейската система за сигурност се разпада

"Така нареченият колективен Запад целенасочено унищожава европейската система за сигурност, създавайки все нови военни съюзи“, отбеляза Путин. "Блокът на НАТО се придвижва на изток, изгражда военната си инфраструктура, включително разполага системи за противоракетна отбрана и увеличава ударните способности на настъпателните си сили. На думи това лицемерно се обявява с необходимостта от укрепване на сигурността в Европа, но в действителност просто случва се точно обратното“.

Войната в Украйна

"За да запазят хегемонията си, те се нуждаят от конфликти. Ето защо те подготвиха съдбата на пушечно месо за народа на Украйна, реализираха проекта "анти Русия“, затвориха си очите за разпространението на неонацистката идеология, за кланета на жители на Донбас, снабдяваха и продължават да снабдяват режима в Киев с оръжия“, казва руският лидер. "Решихме да проведем специална военна операция в Украйна в пълно съответствие с Устава на ООН. Целите на тази операция са ясно и точно определени - това е да се гарантира сигурността на Русия и нашите граждани, да се защитят жителите на Донбас от геноцид“.

Според Путин, "Съединените щати се опитват да удължат този конфликт. И те действат точно по същия начин, подхранвайки потенциала за конфликт в Азия, Африка, Латинска Америка“.

Азиатско-Тихоокеанския регион

"Колективният Запад се стреми да разшири своята блокова система в Азиатско-Тихоокеанския регион по аналогия с НАТО в Европа. За тази цел се формират агресивни военно-политически съюзи като АУКУС и други“, твърди руският лидер. "САЩ отново съзнателно се опитаха да налеят масло в огъня и да нажежат ситуацията в Азиатско-тихоокеанския регион... Американската авантюра срещу Тайван не е просто пътуване на отделен безотговорен политик, а част от целенасочена, съзнателна стратегия на САЩ за посяване на дестабилизацияи хаос на ситуацията в региона и света, нагла демонстрация на неуважение към суверенитета на други държави и към международните й задължения. Виждаме в това внимателно планирана провокация“.

"С помощта на подобни действия западните глобалистки елити, наред с други неща, се опитват да отклонят вниманието на собствените си граждани от острите социално-икономически проблеми –спад на стандарта на живот, безработица, бедност, деиндустриализация – за да прехвърлят собствените си провали върху други страни - Русия, Китай, които защитават своята гледна точка, изграждат суверенна политика на развитие, без да се подчиняват на диктата на наднационалните елити“.

Как ще бъде понижено напрежението

"Да се преодолеят заплахите и рисковете във военно-политическата сфера, да се повиши нивото на доверие между страните и да се осигури тяхното устойчиво развитие е възможно само чрез кардинално укрепване на системата на съвременния многополюсен свят“, смята Путин. "Без значение колко силно са се хванали за властта облагодетелстваните от сегашния глобалистки модел, той е обречен. Геополитическите промени от исторически мащаб вървят в съвсем различна посока“.

По думите на руския президент, вървим "именно към многополюсен свят, изграден върху международното право, върху по-справедливи отношения, който отваря нови възможности за борба с общите заплахи“.

Каква ще е ролята на Русия в новия свят

"Както и досега, Русия ще участва активно и проактивно в такава координирана съвместна работа, заедно със своите съюзници, партньори и съмишленици, за подобряване на съществуващите механизми за международна сигурност и създаване на нови, за последователно укрепване на националните въоръжени сили и другите структури за сигурност, увеличаване на оборудването им със съвременно въоръжение и военна техника“, заяви Путин. "Ние (Русия) ще гарантираме нашите национални интереси, както и защитата на нашите съюзници, ще предприемем други стъпки към изграждането на по-демократичен свят, където правата на всички народи и културното и цивилизационно разнообразие са гарантирани“.

Превод и редакция: Иван Христов