Руският президент Владимир Путин заяви, че динамиката на военната операция в Украйна е положителна. По думите му тя се развива според плановете на Министерството на отбраната и Генералния щаб на Русия, предава РИА Новости.

"Динамиката е положителна. Всичко се развива в рамките на плана на Министерството на отбраната и Генералния щаб. И се надявам, че нашите бойци ще ни радват повече от веднъж с резултатите от бойната си работа“, заяви руският президент в интервю пред канал "Россия-1“.

На 10 януари основателят на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин обяви превземането на Соледар от бойците на неговите формирования. На 11 януари руското министерство на отбраната съобщи, че десантни части са участвали в блокирането на северната и южната част на града. По-късно, на 13 януари, ведомството обяви, че градът е преминал под руски контрол. Те отбелязаха, че щурмът на градските квартали на Соледар е извършен успешно от ЧВК Вагнер.

На свой ред украинските власти не потвърждават загубата на контрол над Соледар. Те твърдят, че градът не се контролира от нито една от страните.