Руският президент Владимир Путин, коментирайки назначаването на Лиз Тръс за министър-председател на Великобритания, заяви, че британската избирателна система е далеч от демократичните принципи. Това мнение той изрази в сряда на пленарната сесия на Източния икономически форум (ИИФ), предава ТАСС.

"Народът на Великобритания не участва в този случай при смяната на правителството“, заяви президентът. Според него във Великобритания има "далеч не демократични принципи на процедурата за избор на ръководител на правителството“. "Това се случва в рамките на партията, която спечели предишните парламентарни избори“, обясни президентът.

Путин настоя, че решението как да се изградят отношенията с Русия е работа на британските власти, а Москва ще защитава своите интереси. "Управляващите елити там (в Обединеното кралство) имат свои собствени нагласи, ние знаем позицията на торите по тези въпроси, включително по отношение на Русия. Тяхна работа е как да изграждат отношения с Руската федерация. Наша работа е да защитим собствените си интереси и ние ще го правим последователно, нека никой не се съмнява в това“, подчерта руският лидер.