Изпълняващият длъжността ръководител на т.нар. Донецката народна република Денис Пушилин обеща, че село Ню Йорк, разположено близо до Горловка в Донбас, ще бъде преименувано на Новгородское, след като бъде превзето от руските сили, предава ТАСС.

"Тепърва трябва да освободим Ню Йорк и тогава ще престане да бъде Ню Йорк“, обяви Пушилин във видео, публикувано в канала му в Telegram, при посещение в Бахмут. По-рано Пушилин обяви, че на града ще бъде върнато съветското име – Артьомовск. Нещо повече – по думите му на всички населени места в т.нар. ДНР ще бъдат върнати имената, които са носили към 11 май 2014 година. Тогава бяха проведени референдумите за самоопределение на Донецка и Луганска област.

Украинският Ню Йорк е основан в края на XIX век от германски заселници - лутерани и менонити. Селището носи това име до 1951 г., когато е преименувано на Новгородское. От началото на конфликта в Донбас през 2014 г. той е под контрола на украинските сили. През 2021 г. украинските власти отново преименуваха селото на Ню Йорк.