В интервю за изданието Wired първият човек, на който компанията Neuralink имплантира чип в мозъка - Нолан Арбо, сподели, че иска "ъпгрейд“ на своето устройство.

Арбо, който остава парализиран от раменете надолу след инцидент преди осем години, би искал да използва чипа, за да научи как да управлява робота Optimus и системата за автопилот на електрическия автомобил Tesla. Тези възможности биха помогнали на 29-годишния младеж да стане независим от болногледачите си.

В момента възможностите на мозъчния чип Neuralink са ограничени. С него Арбо може да изпълнява ежедневни задачи, като пускане на музика или телевизия и игра на видео игри. Освен това постепенно става възможно да прави това по-бързо и по-ефективно.

Neuralink наскоро започна да търси втори пациент за имплантиране на неврочип в мозъка. Засега само парализирани хора могат да станат кандидати: тестовете ще продължат шест години и ако бъдат успешни, на компанията ще бъде позволено да започне пълното внедряване на технологията.

В бъдеще самият Илон Мъск планира да имплантира неврочип и на себе си: това ще му позволи не само да контролира електрониката, но и да възстанови мобилността на крайниците си – когато вече е ограничена, да се бори с депресията, да възстанови слуха си и дори да накара мозъка си да работи по-ефективно.