Първият министър и лидер на Шотландската национална партия Хамза Юсуф се възползва от първата си среща с британския премиер Риши Сунак в понеделник, за да поиска от него пълномощия да проведе референдум за независимост, съобщава вестник The Daily Telegraph.

Според изданието Юсаф е изразил надежда в разговор със Сунак, че той ще "уважи демократичните стремежи" на шотландския парламент и ще му даде пълномощия да проведе плебисцит. Независимостта от Обединеното кралство е основната цел на партията, която контролира парламента в Единбург от 2007 г. насам.

Лондон последователно отказва това на Единбург. Според The ​​Daily Telegraph Сунак, в отговор на искането на Юсаф, е предложил вместо референдум да работят заедно за намаляване на разходите за живот в Обединеното кралство. Самата среща, както се казва в статията, е проведена в кабинета на британския премиер и е продължи около 20 минути.

През 2014 г. се проведе референдум за независимост на Шотландия. 55% от участниците в него се обявиха за запазване на съюза между Единбург и Лондон. Въпреки това през последните години Шотландската национална партия настоява за необходимостта от повторно гласуване поради факта, че Обединеното кралство напусна Европейския съюз. През 2016 г. шотландците се противопоставиха на Брекзит на национален референдум, въпреки че мнозинството граждани на Обединеното кралство подкрепиха излизането на страната от ЕС.