Първият голям горски пожар в Испания за годината бушува в източната част на Валенсия, унищожавайки повече от 3000 хектара гора и принуждавайки 1500 жители да напуснат домовете си, отбелязва Reuters, като се позовава на информация от местните власти.

Необичайно сухата зима в части от южната част на европейския континент намали влагата в почвата и породи страхове от повторение на ситуацията от 2022 г., когато 785 000 хектара бяха унищожени в Европа – над двойно повече от средната годишна стойност за последните 16 години, според данни на Европейската комисия.

"Тези пожари, които виждаме, особено в началото на годината, са още веднъж доказателство за извънредната климатична ситуация, която човечеството преживява, която засяга и опустошава особено страни като нашата“, заяви испанският премиер Педро Санчес на пресконференция в Брюксел.

В Испания 493 пожара са унищожили рекордните 307 000 хектара земя миналата година, според Европейската информационна система за горски пожари.

Повече от 500 пожарникари, подкрепени от 18 самолета и хеликоптера, работиха през цялата нощ и в петък, за да се справят с пожара близо до село Вилануева де Вивер във Валенсия.

Спешните служби евакуираха осем населени места, поясни Габриела Браво, регионален министър на вътрешните работи.

Испания преживява трайна суша след три години на валежи под средното ниво.

Времето ще бъде по-сухо и горещо от обикновено тази пролет по протежение на североизточното средиземноморско крайбрежие на Испания, увеличавайки риска от горски пожари, предупреди метеорологичната агенция AEMET миналата седмица.

Министърът на околната среда Тереза Рибера на свой ред отбеляза, че "пожарите извън сезона" стават все по-чести.