Избирателите в цяла Полша гласуват на 7 апрол на местни избори, на които ще избират кметове, както и членове на общински и провинциални съвети, пише Associated Press.

Това е първият изборен тест за коалиционното правителство на премиера Доналд Туск близо четири месеца след като пое властта.

В изборите участват почти 190 000 регистрирани кандидати, които се борят за позиции в местната власт в тази централноевропейска държава с 38 милиона души.

Назначаването на Туск за министър-председател през декември отбеляза повратна точка за най-голямата държава в източната част на ЕС, като сложи край на осемгодишното управление, което постави Варшава в противоречие със западните съюзници, и насочи страната с население 38 милиона души към решително проевропейски курс, допълва AP.

Широката коалиция, ръководена от Туск, спечели мнозинство на парламентарните избори през октомври с обещанието да отмени съдебните реформи, проведени от предишното правителство, които според критиците са подкопали независимостта на съдилищата, и същевременно да увеличи правата на жените и малцинствата.

Победата на неговата либерална Гражданска коалиция (КО), най-голямата формация в управляващия алианс, в неделя е от съществено значение, за да не се върне Полша към курса на управление на партията "Право и справедливост" (ПиС).