Хора, притиснати от инфлацията и настояващата икономическа несправедливост, излязоха по улиците на градовете в Азия и Европа, за да отбележат Първи май в понеделник, в глобален изблик на работническо недоволство, невиждано отпреди пандемията COVID-19, пише Associated Press.

Френските синдикати настояват президента да отмени по-високата възраст за пенсиониране. Южнокорейците пледираха за по-високи заплати. Испанските адвокати поискаха правото на почивни дни. Домашни работници, мигранти в Ливан маршируваха в страната, потопена в икономическата криза.

Докато Първи май се отбелязва по целия свят като празник на трудовите права, тазгодишните митинги са предизвикани от по-широко недоволство.

Екоактивисти боядисаха със спрей музея на Louis Vuitton в Париж, а протестиращи в Германия демонстрираха срещу насилието, насочено към жените и ЛГБТК+ хора.

"Празненствата" бяха проведени на закрито в Пакистан и бяха обагрени с политическо напрежение в Турция, тъй като и двете страни са изправени пред избори с високи залози. 

Войната на Русия в Украйна засенчи събитията в Москва, където ръководените от комунистите шествия за Първи май някога бяха масови събития.

В цяла Азия тазгодишните първомайски събития отприщиха натрупаното разочарование след три години ограничения на COVID-19 . Те имаха по-голяма активност от предишни години в азиатските градове, тъй като активисти в много страни твърдяха, че правителствата трябва да направят повече, за да подобрят живота на работниците.

Из цяла Франция хиляда маршируваха в това, което синдикатите се надяват да са най-големите първомайски демонстрации в страната от години, мобилизирани срещу неотдавнашния ход на президента Еманюел Макрон да повиши възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години. Организаторите виждат пенсионната реформа като заплаха за трудно извоюваните права на работниците, докато Макрон твърди, че тя е икономически необходима, тъй като населението застарява.

Продължаващото месец протестно движение показва "надеждата на работниците да бъдат третирани по различен начин“, заяви Лоран Бергер, ръководител на влиятелния профсъюз CFDT.

Въпреки това демонстрантите изглеждаха като цяло мирни, полицията задържа 22 души в Париж и разпръснатите протестиращи в Лион със сълзотворен газ, след като размирниците разбиха прозорци на банки и магазини. Френската полиция е била "обстрелвана" заради използването на дронове, с които е заснемала протестите в някои градове.

В Турция полицията е попречила на група демонстранти да стигнат до централния площад Таксим в Истанбул и е задържала около дузина протестиращи, съобщават от независимата телевизионна станция Sozcu. Журналистите, опитващи се да заснемат демонстранти, които са насилствено преместени в полицейски микробуси, също са били отблъснати или задържани.

Площадът има символично значение за синдикатите в Турция, след като през 1977 г. неизвестни въоръжени мъже са открили огън по хора, празнуващи Първи май на Таксим, предизвиквайки блъсканица. Десетки са убити. Правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган обяви площад Таксим забранен за демонстрации, въпреки че на малки групи е разрешено да влизат на Таксим, за да положат венци на паметник там.