Партията "Хунтс“ би била готова да оттегли подкрепата си от правителството на испанския премиер Педро Санчес, ако "няма достатъчен напредък“ в преговорите за независимост на Каталуния, обяви нейният лидер Карлес Пучдемон пред европейската редакция на Politico.

Пучдемон заплаши, че неговите седем депутати от "Хунтс“, които са сключили сделка за подкрепа на правителството на Санчес по-рано този месец в замяна на амнистия за всички, замесени в проваления опит за обявяване на независимост на Каталуния през 2017 г., ще бъде отворен за работа с консервативната Народна партия (НП) за сваляне на Санчес по време на мандата.

"Хунтс“ дори биха обмислил вот на недоверие към правителството на Санчес, ако могат да се споразумеят с НП за независим министър-председател, който да замени социалиста, поясни Пучдемон. "Но за това НП трябва да направи крачка към нас … те не могат да продължат да се отнасят с мен като терорист". Народната партия спечели най-много гласове на изборите в Испания през юли, но не успя да състави правителство.

Попитан за коментарите на Пучдемон в сряда, лидерът на Народната партия Алберто Нуньес Фейхоо изглеждаше резервиран относно евентуално обвързване, като каза на испанските медии, че не може да "приеме“ "условията“ на "Хунтс“, защото "те са незаконни и противоречат на конституцията и равенството на испанците".

"Не съм променил позицията си“, отсече Фейхоо. "Не мога да приема това, което г-н Санчес прие“.

Във вторник вечерта Пучдемон представи потенциалното споразумение между "Хунтс“ и НП на ръководителя на Европейската народна партия Манфред Вебер - след като и двамата бяха посочени в годишния списък на POLITICO с 28-те най-влиятелни хора в Европа. НП е член на общоевропейската група на ЕНП на Вебер.

Групата на Вебер призова Европейската комисия да оцени дали условията на споразумението между Санчес и "Хунтс“ са в съответствие с правилата на ЕС. В замяна на включването на каталунските сепаратисти в новото правителство на Санчес, социалистите се съгласиха да проучат предполагаемите случаи на "законови репресии“ – използване на правни системи и институции за нанасяне на щети или делегитимиране на опоненти – срещу каталунските сепаратисти.

В изявление ЕНП твърди, че някои от условията на сделката "открито нарушават върховенството на закона. Те включват въвеждането на принципа на "законови престъпления“ във всички съдебни решения, което отваря вратата за парламентарна намеса в съдебната система“.

Попитан за спора относно "законовите престъпления“, който предизвика критики от асоциациите на испанските съдии, както и от Брюксел, Пучдемон каза, че това е предупреждение към онези съдии и политици, които според него са превишили правомощията си.

"Терминът "законови престъпления“ е като главата на коня в "Кръстникът“ – това е предупреждение, че говорим сериозно“, каза Пучдемон, който напусна Испания след референдума от 2017 г. и отиде в самоизгнание в Белгия, където е сега е член на Европейския парламент.