Онлайн изданието The Insider публикува в социалните мрежи видео, за което се твърди, че е доказателство за работата на руска реактивна артилерия, разположена на територията на Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), предава УНИАН.

Кадрите са заснети в нощта на 2 срещу 3 септември.Както се твърди, на видеото се вижда, че РСЗО са разположени в непосредствена близост до силовия блок.

Самите руснаци многократно са заявявали, че не стрелят от територията на станцията. В същото време Вашингтон също обяви, че Русия използва ЗАЕЦ като "щит“ за обстрел на граждански обекти и позиции на Въоръжените сили на Украйна.

Малко по-късно в мрежата се появиха видеоклипове с военно оборудване, разположено непосредствено до реакторите, което заплашва работата на най-голямото ядрено съоръжение в Европа.

Русия превзе ЗАЕЦ и града-сателит Енергодар на 4 март. Русия отказва да създаде демилитаризирана зона около АЕЦ.

МААЕ сформира мисия за посещение на електроцентралата. В нея участваха 14 международни експерти. Мисията се ръководи от генералния директор на МААЕ Рафаел Мариано Гроси и ще се фокусира върху три цели: физическа защита; ядрена безопасност; гаранции за неразпространение на ядрени материали.

На 1 септември делегацията на МААЕ пристигна в Запорожката АЕЦ. Гроси заяви, че мисията на МААЕ ще поддържа постоянно присъствие в атомната електроцентрала.