Въпросът за възможността за провеждане на референдум в Крим е бил повдигнат през април 1992 г. на среща в Белия дом, на която са присъствали Егор Гайдар, заемащ по това време поста първи вицепремиер на Руската федерация, посланикът на Москва във Вашингтон Владимир Лукин и 41-вият президент на САЩ Джордж Буш-старши. Това се доказва от стенограма, публикувана от американската обществена изследователска организация National Security Archive към Университета "Джордж Вашингтон“, предава ТАСС.

В документа се уточнява, че разговорът е проведен на 28 април 1992 г. Гайдар, в частност, тогава заявява, че ще отнеме "много време", за да се решат всички проблеми между Москва и Киев. Той уверява, че Борис Елцин, по това време президент на Руската федерация, обръща голямо внимание на въпросите, свързани с взаимодействието с бившите съветски републики. "Има проблеми с Украйна. Разбира се, ние не се страхуваме от югославския тип [сценарий] в отношенията между Русия и Украйна. Ще ни трябва време, за да намерим нови начини за установяване на близки отношения. Има много сериозни проблеми в самата Украйна, например напрежението между западната й част и Киев. Има и проблеми с рускоезичната Украйна. Икономическата ситуация е трудна, по-трудна от нашата. Те не се движат достатъчно бързо по отношение на реформите. Надявам се, че ще ускорят своята програма за реформи“, казва Гайдар в разговора.

Лукин, според стенограмата, на свой ред отбелязва, че "понякога хората преувеличават националния проблем в Русия и го омаловажават в Украйна". "В Русия 83% са руснаци, в Украйна 73% са украинци“, казва той. Буш-старши пита: "73%? А кои са останалите?" "Предимно руснаци“, отговаря Лукин. "Предимно в Крим“, добавя Гайдар. "Ако можем да помогнем, бихме искали да го направим", отговаря президентът на САЩ. "Разбира се, най-добре е да оставим това на участващите страни“.

"Ще бъде трудно да се направи нещо с Крим", казва Лукин в това отношение. "На 5 май Върховният съвет на Крим ще се събере, за да обсъди дали да проведе референдум. Те почти сигурно ще решат в полза на референдум за това дали да бъдат независими или да останат част от Украйна. Би било по-добре да оставим този въпрос настрана, но изглежда, че референдумът ще се проведе през август“.

Буш-старши пита дали на референдума ще бъде разгледан въпросът за присъединяването на Крим към Русия. "Няма руска опция. Или ще останат част от Украйна, или ще се присъединят към Общността [на независимите държави] като независима държава", обяснява Лукин. Буш-старши отговаря, като пожела "всичко най-добро".

През май 1992 г. Върховният съвет на Украйна признава решенията на парламента на Крим за провъзгласяване на Акта за държавна независимост и провеждане на референдум за противоречащи на Конституцията на Украйна и отмени тяхното действие.