Правителството на Молдова се разпадна в петък, след като прозападният премиер Наталия Гаврилита подаде оставка, добавяйки към поредица от кризи, обхванали страната, откакто Русия нахлу в нейната съседка Украйна, съобщава Associated Press.

Гаврилита обясни на пресконференция, че е "дошло времето да обявя оставката си“ и каза, че никой не е очаквал нейното правителство, избрано през лятото на 2021 г., "ще трябва да управлява толкова много кризи, причинени от руската агресия в Украйна“.

Премиерството на Гаврилита беше белязано от дълга поредица от проблеми. Те включват остра енергийна криза, след като Москва драстично намали доставките за Молдова, както и огромна инфлация.

"Поех правителството с мандат за борба с корупцията, развитие и движение към ЕС във време, когато корупционните схеми бяха завладели всички институции и олигарсите се чувстваха недосегаеми“, заяви Гаврилита. "Веднага бяхме изправени пред енергиен шантаж и тези, които направиха това, се надяваха, че ще се поддадем.“

"Залогът на враговете на страната ни беше, че ще действаме като предишни правителства, които се отказаха от енергийните интереси, които предадоха националния интерес в замяна на краткосрочни ползи“, добави тя.

Президентът на Молдова Мая Санду благодари на Гаврилита в петък за нейната "огромна саможертва и усилия да ръководи страната във време на толкова много кризи“.

"Въпреки безпрецедентните предизвикателства, страната беше управлявана отговорно, с голямо внимание и всеотдайна работа“, отбеляза Санду. "Имаме стабилност, мир и развитие – там, където другите искаха война и банкрут.“

Санду добави, че ще проведе консултации с парламентарните фракции и ще назначи кандидат за лидерския пост, без да уточнява кога.

Гаврилита, 41-годишна икономистка, беше назначена за министър-председател през август 2021 г., след като нейната прозападна Партия на действие и солидарност, или PAS, спечели парламентарни избори с проевропейски реформаторски билет в бившата съветска република, припомня AP.