Комисията по надзор на Камарата на представителите в САЩ провежда първото изслушване в рамките на разследването за импийчмънт на президента Джо Байдън, съобщава NBC News.

Джеймс Комър, член на Камарата на представителите на Кънектикът, е заявил тази седмица, че изслушването ще се съсредоточи върху "основата на разследването за импийчмънт" и ще представи доказателства, които републиканците от Камарата твърдят, че са открили за "познанията и ролята на Байдън във вътрешните и международните бизнес практики на семейството му", като се започне с делата на Хънтър Байдън.

В изслушването ще участват правни и финансови експерти, които ще обсъдят "престъпленията, които Биден може да е извършил, когато е натрупал милиони за сметка на интересите на САЩ" е коментирал Комър.

Републиканците от Камарата на представителите заявиха, че проучват дали Байдън неправомерно е подпомагал сина си или се е облагодетелствал от бизнес сделките му. Те твърдят, че Байдън е участвал в схема за подкупи и че е бил замесен в бизнес начинанията на сина си.

Белият дом многократно е отхвърлял твърдението на републиканците на Камарата на представителите, че Байдън е злоупотребил с правомощията на своя пост, за да обогати семейството си. В навечерието на изслушването  Белият дом публикува меморандум от 15 страници, в който опровергава твърденията.