Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп присъства в съдебна зала в Манхатън за деня на откриването на гражданското дело в Ню Йорк срещу него и едноименната му компания, пише CNN.

Въпреки че не бе задължен да се яви, присъствието на Тръмп превърна съдебната палата в продължение на предизборната кампания, където той се противопостави на четирите наказателни обвинения срещу него, а сега и гражданско дело, по което съдия Артър Енгорон постанови миналата седмица, че Тръмп и неговите съподсъдими са отговорни за измама.

В съдебната зала адвокатите на Тръмп също спориха със съдията, когато започнаха встъпителните изявления, знак, че те вероятно ще възприемат войнствен подход към процеса, който съдията очаква да продължи до декември.

Ето какво трябва да знаете от първия ден на процеса срещу Тръмп:

Тръмп го определя като "лов на вещици“: пред камерите и в сайта си в социалните медии Тръмп нападна главния прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс за завеждането на дело срещу него. Той нападна съдията за решението миналата седмица. И той се опита да ги свърже с наказателните обвинения на специалния прокурор Джак Смит, въпреки че те официално не са свързани.

"Това е свързано с намеса в изборите, ясно и просто“, заяви Тръмп, преди да влезе в съдебната зала. "Опитват се да ми навредят, така че не се представя толкова на изборите, колкото сега“.

Главният прокурор иска да се забрани на Тръмп да прави бизнес в Ню Йорк: Кевин Уолъс от канцеларията на главния прокурор твърди, че Тръмп и неговите съобвиняеми са се заговорили да извършат постоянни и повтарящи се измами и че финансовите отчети на Тръмп са убедили банките да поемат скрит риск “ в размер на стотици милиони долари.

Във встъпителното изявление се подчертава рискът, който случаят представлява за Тръмп и Trump Organization, бизнеса на бившия президент в Ню Йорк, където Тръмп изгради името и имиджа си, преди да започне политическата кампания, която го доведе до Белия дом през 2016 г.

Адвокатите на Тръмп казват, че това е начинът, по който недвижимите имоти работят: според тях случаят на главния прокурор е погрешен, а разликите в оценките са просто част от бизнеса с търговски имоти.

Адвокатът на Тръмп, Кристофър Кисе, твърди, че в случая няма намерение за измама и "няма жертви“.

Кисе посочи документи от Deutsche Bank, показващи, че банката е оценила нетната стойност на Тръмп с 2 милиарда долара по-малко от Тръмп – но въпреки това е поела заема за Тръмп.

Съдията спори с адвокатите на Тръмп: Съдията отбеляза, че екипът на защитата вече се е опитал да отхвърли делото, твърдейки, че Джеймс го е завел като "лов на вещици“ срещу Тръмп. Той вече беше отхвърлил искането, заяви Енгорон и решението му беше потвърдено от апелативен съд в Ню Йорк.

Съдията също спори с адвоката на Тръмп Алина Хаба по време на дискусия относно счетоводен отказ от отговорност за Mazars, бившата счетоводна фирма на Тръмп. Отказът от отговорност по същество гласи: "Ние разчитаме на Trump Organisation“, казва Енгорон. "Така го прочетох."

"Не, ваша чест“, отговори Хаба, твърдейки, че Trump Organisation разчита на Mazars и "те са счетоводителите“.