Хърватският демократичен съюз (ХДС), воден от премиера Андрей Пленкович, който подкрепя Украйна във войната срещу Руската федерация, спечели предсрочните парламентарни избори, но загуби няколко места, без да получи мнозинство. Това показват резултатите от гласуването след преброяване на 99,3% от бюлетините, съобщава HRT.

Управляващата ХДС спечели 61 места в 151-местния парламент. На предишните избори през 2020 г. партията, която наскоро беше обвинена в корупция, спечели 66 места.

Коалицията, водена от опозиционната Социалдемократическа партия, чийто неформален лидер е президентът Зоран Миланович, заема второ място с 42 места. Председателят на партията Пея Гърбин призна, че резултатите не са това, което политическата сила иска, но каза, че те "показват, че... хората искат промяна".

Десните популисти от Отечественото движение, заедно със своите партньори, се оказаха на трето място с 14 места. Анализатори смятат, че подобен резултат може да го превърне в основен играч при съставянето на ново правителство.

Консерваторите от Моста на независимите листи ще имат 11 места, а лявото зелено движение "Можемо!“  – 10 мандата - те вече се обявиха за обединение срещу ХДС.

Вотът беше разглеждан като проверка за популярността на премиера Андрей Пленкович и неговата партия ХДС, която е на власт в Хърватия непрекъснато от 1991 г.

Изборите се проведоха след ожесточена кампания между Пленкович и Миланович. Миланович проведе кампания в цяла Хърватия въпреки решението на висшия съд, според което той може да се кандидатира само ако първо подаде оставка като президент.

Пленкович многократно е обвинявал Миланович, че е проруски настроен поради критиките му към подкрепата на ЕС за Украйна и противопоставянето на президента на обучението на украински войници в Хърватия.

Миланович е известен със своята реторика и понякога нецензурен език срещу противниците от ХДС, служители на ЕС и неговите критици.

Предсрочните избори в Хърватия последваха мащабни протести, обхванали страната в началото на годината поради обвинения в корупция срещу ХДС.