Очакваната визита на Главния маршал на авиацията на Индия В.Р.Чаудхари в Гърция се разглежда като сериозно, със сигурност за индийските военновъздушни сили (IAF), но също и по отношение на стратегическите послания, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.

Защото Гърция, част от водената от Съединените американски щати Организация на Северноатлантическия договор (НАТО), може да бъде от голяма тактическа помощ за индийските ВВС, тъй авиацията на южната ни съседка разполага не само с Rafale, каквито Индия закупи от Франция, но също и с F-16 C/D, с които разполагат ВВС на Пакистан.

"ВВС на Гърция придобиха и двата самолета и ще имат ясна представа за оперативните аспекти на сблъсъка Rafale срещу F16 C/D“, заявяват високопоставени източници пред изданието. В момента F16C/D е най-добрият изтребител, с който Пакистан разполага. Има и F16A/B, но той е от предишно поколение. Така че гърците, разполагайки както с Rafale, така и с F16C/D, ще имат ясна и задълбочена представа за характеристиките на двата самолета и как те се сравняват един с друг в оперативно отношение. Това ще помогне на индийските ВВС да се справят с F16C/D на Пакистан в бъдеще, ако е необходимо, коментира медията.

Превод и редакция: Иван Христов