Турският министър на отбраната Хулуси Акар отправи нови заплахи срещу Гърция малко преди отплаването на "Абдул Хамид Хан“ за Източното Средиземноморие, където ще провежда проучвания за нефт и газ в спорните с Атина води, пише гръцкото издание Protothema.

Както съобщaва кореспондентът на гръцката телевизия SKAI в Турция, министърът на отбраната на страната "по ироничен и недипломатичен начин“ отново е говорил за евентуално нахлуване на остров Кастелоризо.

В изказване на конференцията на турските посланици, която се провежда в Анкара, той насочи вниманието върху разстоянието на Кастелоризо от Турция, като каза, че е само 1950 метра и дори кадетите от военните училища могат да доплуват до там.

Също така, отговаряйки на определен гръцки министър, който заяви: "ако могат, нека дойдат“, той отговори "ако Бог пожелае, и това може да се случи“.

Според същата информация Акар, подобно на Чавушоглу, е призовал за демилитаризация на гръцките острови на основата на прочита на Анкара на Лозанския договор за статута на островите в Източно Егейско море, като същевременно е заявил, че Гърция е тази, която следва "експанзионистка политика“.

Във вторник Реджеп Тайип Ердоган обяви официалния старт на работата на плаващата турска сондажна платформа "Абдул Хамид Хан“ от пристанището Тасучу в Мерсин, използвайки плавателния съд, за да изпрати двойно послание към вътрешната публика, от една страна и към гърците киприоти и международната общност, от друга, че Турция не възнамерява да се отказва от претенциите си във водите на Източното Средиземноморие, които се припокриват с тези на Атина.

Общо четири кораба ще придружават плаващата сондажна платформа, когато излезе в морето: изследователският "Вилим“ и 3 кораба за логистична поддръжка: Хакан Илхан, Мурат Илхан и Куци Илхан.

Последните два пристигнаха в понеделник от Истанбул и се включиха в конвоя.

Тревожният елемент за Атина, според Protothema, е наличието на 3 кораба за логистична поддръжка, което означава дълъг престой в точката на интерес.

Според информацията повече от 3 военни кораба, една подводница и безпилотни летателни апарати Bayraktar TB2 също ще бъдат прикрепени към сондажната платформа, като ще подсигуряват района.

В същото време гръцката страна изглежда спокойна, но и нащрек, като избягва да играе играта на турците чрез ескалация на своята риторика по повод излизането на "Абдул Хамид Хан“, но поддържа на високо ниво готовността на Гръцките въоръжени сили и особено на гръцкия флот, пише изданието.

Голяма част от флота вече е на позиция, като според информацията на седмичника са дадени специални нареждания на подводниците и главно на съвременния тип 214 "Папаниколис“, които се движат с пълно бойно натоварване в районите на гръцката Изключителна икономическа зона (ИИЗ), където "Абдул Хамид Хан“ вероятно ще избере да оперира при сценарий с висока интензивност.

В гръцкото Министерство на националната отбрана през последните дни бяха проведени няколко срещи с цел да се проучат сценариите, както и оперативната реакция на южната ни съседка на терен, в случай че турската сондажна платформа и ескортиращите я кораби изберат да се навлязат в гръцката ИИЗ, южно от Крит или южно от Додеканезите.

Гръцкият отговор

Гръцката страна не пропусна да даде отговор на "безпрецедентната провокация“ на Акар.

По-конкретно, представителят на правителството Янис Иконому, говорейки на брифинга на политическите редактори, по обяд във вторник и отговаряйки на свързан въпрос, отбеляза, че Гърция първоначално ще реагира на плаването на турския кораб "Абдул Хамид Хан“ с бдителност и необходимата предпазливост.

"Ние винаги правим това, което трябва да се направи с трезвост и решителност, за да гарантираме мир в района“, добави Янис Иконому.

Правителственият представител коментира и провокативните изявления на Акар за Кастелоризо, като говори за "риторични преувеличения и провокации, които не добавят нищо добро към гръцко-турските отношения“.

"Винаги пред лицето на провокации, риторични или други, правителството демонстрира, че е заредено със спокойствие и решителност“, подчерта Янис Иконому, уверявайки, че гръцките "национални права са абсолютно защитени въз основа на международни договори и нашия възпиращ капацитет и благодарение на факта, че световната общност знае, че Гърция е фактор на стабилност и е на страната на международното право".

В същото време той отправи послание към Турция, че Гърция не желае да направи крачка назад по въпросите на националния си суверенитет.

Той предложи, в отговор на коментарите на турския министър на отбраната за "турските плувци“, че "е добра идея да се проведе състезание за мир в открито море с гърци и турци. По-добре е да гледаме на въпроса по-спокойно и с акцент върху международното право и да не създаваме огнища на напрежение“.

Превод и редакция: Иван Христов