За трети ден тази седмица сърбите в Северно Косово са се мобилизирали пред трите кметства – на Лепосавич, Зубин Поток и Звечан – за да се противопоставят на силовото превземане на трите общини от косовски специални части, които инсталираха на работните им места избраните на бойкотирани от сърбите избори албански кметове, пише Koha Ditore.

През последните три дни напрежението бе голямо, а в сряда сред сърбите се разнасят призиви за "масова мобилизация“.

Сутринта екипите на медиите в Звечан съобщиха за значителен брой протестиращи. В Звечан войници от КФОР вече са поставили ограда от бодлива тел.

Струпване на граждани има и край сградата на община Зубин Поток. Косовската полиция е разположена близо до общинското съоръжение, а войниците на КФОР са на по-голямо разстояние.

Междувременно бившият кмет на Звечан Драфиша Милович заяви, че сред протестиращите няма "нелегални структури, престъпни групи или участници в групата Вагнер". "Няма млади хора, които искат да горят всичко, което не е сръбско. Ето ги, това са гражданите на нашата община".

Милович заяви, че "съжалява за насилието, което се случи в понеделник" и пожелава бързо възстановяване на всички ранени.

"Имаме две искания, да се изтеглят специалните части от община Звечан, както и кмета, който получи близо 100 гласа чрез гласуване в контейнери, не е приемливо. Искаме да разрешим тази ситуация по мирен начин“, заяви Милович.

Премиерът на Косово Албин Курти ще се срещне в сряда с върховния представител на Европейския съюз Жозеп Борел и емисаря на ЕС Мирослав Лайчак в Братислава.

Курти пътува до словашката столица днес, за да участва в последния ден от форума "Globsec 2023".