Щетите, причинени на градската инфраструктура по време на демонстрациите срещу пенсионната реформа в Париж, се оценяват на 1,6 милиона евро (3.13 милиона лева), съобщи френското издание La Parisien, цитирано от РИА Новости.

"Щетите от безредиците по време на 12-те демонстрации срещу пенсионната реформа струваха на градския бюджет 1,6 милиона евро“, се посочва в изявление.

Заместник-кметът на Париж Еманюел Грегоар съобщи, че тази сума взема предвид само щетите, причинени от радикални граждани на градските съоръжения, но не взема предвид разходите за ремонт на разрушения в офисите на частни фирми.

Така градските власти са похарчили 536 хиляди евро (малко над 1 милион лева) за почистване на улиците след протестите, за което са били принудени да повикат чистачите след работно време, плащайки за извънредния им труд.  Други 106 000 евро са похарчени за ремонт на лехи и огради, автобусни спирки и банкови витрини.

Но най-скъпите обекти, които протестиращите са унищожили, са светещи билбордове и павилиони за вестници и списания. За ремонта им са отпуснати 836 хил. евро.

Както уточнява изданието, общият размер на щетите от протестите срещу пенсионната реформа надвишават този след щетите, нанесени от привържениците на движението на "Жълтите жилетки" през 2018 г. Те струват на градския бюджет 1,4 милиона евро.

Сегашните протести започнаха повече или по-малко мирно, но след като френският премиер Елизабет Борн прие законопроекта без гласуване в парламента, използвайки член 49.3 от конституцията, те станаха по-агресивни, заявяват от кметството.

На 1 май във Франция ще се проведат над 300 демонстрации, очаква се в тях да участват от 500 до 650 хиляди души, от които от 80 до 100 хиляди във френската столица. Париж очаква от 1,5 до 3 хиляди привърженици на движението на "Жълтите жилетки".

На 14 април Конституционният съвет на Франция одобри ключов член от законопроекта за пенсионна реформа, който призовава за постепенно увеличаване на възрастта за пенсиониране в страната от 62 на 64 години до 2030 г. В същия ден френският президент Еманюел Макрон подписа закона. Пенсионната реформа предизвика вълна от протести във Франция, които бяха придружени от сблъсъци между демонстранти и полицаи, погроми, безредици и задържания.