Протестиращите срещу пенсионната реформа влязоха в сблъсъци с полицията в Париж, в резултат на което по предварителни данни има пострадали и от двете страни, предава Reuters, без да привежда конкретна информация.

Органите на реда използваха сълзотворен газ, за ​​да овладеят безредиците, когато протестиращите се събраха на площад "Конкорд" в Париж близо до сградата на долната камара на парламента – Националното събрание.

От началото на януари Франция е обхваната от мащабна вълна на стачки и протести срещу предложената реформа, която превдижда увеличаване на пенсионната възраст с две години – от 62 на 64 години.

Анкета на Toluna Harris Interactive RTL показва, че повече от 8 от 10 души са недоволни от решението на правителството да избегне гласуването на реформата в парламента, а 65% искат стачките и протестите да продължат.

Широк алианс от основните синдикати във Франция обяви продължаване на протестите. Поредица от акции са планирани за този уикенд, като нов ден на национална стачка е насрочен за следващия четвъртък.