Протестите в Иран в отговор на смъртта на млада жена в полицейски участък продължават в няколко града в страната, въпреки мерките на властите и данните от правозащитници за най-малко 83-ма убити в демонстрациите от последните две седмици, предава Reuters.

По-рано този месец 22-годишната Махса Амини от Сакез бе арестувана от моралната полиция вТехеран за "неподходящо облекло“, припомня агенцията.

Смъртта й предизвика първата голяма демонстрация на опозиция по улиците на Иран, откакто властите смазаха протестите срещу повишаването на цените на бензина през 2019 г.

"Потвърдено е, че най-малко 83 души, включително деца, са убити в (протестите в Иран)“, обяви базираната в Норвегия организация Iran Human Rights с пост в социалната мрежа "Туитър“.

Въпреки нарастващия брой на жертвите и категоричния отговор от страна на властите, видеоклипове, публикувани в интернет пространството, показват демонстранти, призоваващи за падането на духовенството в Техеран, Кум, Рак, Санандадж и други градове в ислямската република.

Държавната телевизия съобщи, че полицията е арестувала голям брой "размирници“, без Според правозащитни групи десетки активисти, студенти и артисти са били задържани, а Комитетът за защита на журналистите съобщи, че силите за сигурност са арестували най-малко 28 журналисти.

Междувременно външният министър на Германия призова ЕС да наложи санкции на Иран след смъртта на Амини. А в Осло няколко души се опитаха да влязат в иранското посолство в хода на демонстрация, при която двама души получиха леки наранявания, съобщи норвежката полиция. Задържани са 95 души, съобщи обществената телевизия NRK.

Президентът на Иран Ибрахим Раиси подчерта, че безредиците са най-новият ход на "враждебните западни сили“ срещу Иран след революцията от 1979 г.