Протестите в югоизточния китайски град Гуанджоу срещу антиковид мерките на правителството прераснаха в сблъсъци с полицията във вторник вечерта, предава Reuters, като се позовова на видеоклипове, споделени в социалните мрежи.

Сблъсъците в Гуанджоу бележат ескалация от протестите в търговския център на Шанхай, столицата Пекин и други големи градове през уикенда в най-голямата вълна на гражданско неподчинение в континенталната част на Китай, откакто Си Дзинпин пое властта преди десетилетие, отбелязва агенцията.

Недоволството расте, тъй като засегнатата от COVID-19 икономика на Китай бележи спад след десетилетия на главоломен растеж, който формира основата на неписан социален договор между управляващата Комунистическа партия и гражданите, чиито свободи бяха драматично ограничени при Си, твърди медията.

Един от видеоклиповете, публикуван в социалната мрежа "Туитър“, показва как десетки полицаи за борба с безредиците в изцяло бяла екипировка, държащи щитове над главите си, напредват в редици срещу импровизирана блокада, докато протестиращите ги замерят с различни предмети. По-късно полицията е била видяна да ескортира редица хора с белезници на неизвестно място, допълва Reuters.

Сред другите видеоклипове има такива с хора, които хвърлят предмети по полицията, както и използването на сълзотворен газ от страна на китайските органи на реда.

Reuters потвърждава, че видеоклиповете са заснети в квартал Хайджу в Гуанджоу, но и точното време на заснемането им.

В публикации в социалните медии се казва, че сблъсъците са се случили във вторник вечерта и са били причинени от спор за импровизирани блокади. Местните власти не са отговорили на искането на агенцията за коментар.

Организацията China Dissent Monitor, ръководена от финансираната от правителството на САЩ Freedom House, изчисли, че най-малко 27 демонстрации са се състояли в Китай от събота до понеделник. Австралийският мозъчен тръст ASPI съобщава за 43 протеста в 22 града.