Профсъюзни активисти нахлуха в централата на компанията за луксозни стоки LVMH в Париж (LVMH.PA), заявявайки, че френското правителство трябва да отложи плановете си за пенсионна реформа и вместо това да обложи богатите с повече данъци, пише Reuters.

В 12-ия ден на национални протести от средата на януари стачкуващите работници прекъснаха събирането на боклука в Париж и блокираха речния трафик по част от река Рейн в източна Франция.

"Търсите пари за финансиране на пенсии? Вземете ги от джобовете на милиардерите“, заявява синдикалист на Sud Rail, докато централата на LVMH се изпълва с червен дим. След това протестиращите си тръгнаха мирно.

Профсъюзите призоваха за демонстрация на сила по улиците ден преди решението на Конституционния съвет относно законността на законопроекта, който ще повиши възрастта за държавна пенсия с две години.

Ако Съветът даде одобрението си, вероятно с някои уговорки, правителството ще има право да обнародва закона и ще се надява, че това в крайна сметка ще сложи край на протестите, които в някои случаи ескалираха и обединяваха широко разпространения гняв срещу Макрон.

Демонстрантите за кратко блокираха пътя за достъп до Съвета с кофи за боклук, като окачиха транспарант с надпис "Конституционна цензура“.

Синдикатите останаха непоколебими.

"Това със сигурност не е последният ден от стачката“, заяви Софи Бине, новият лидер на синдикатът CGT.

Еманюел Макрон заяви, че ще организира среща със синдикатите след решението на Съвета. Инициативата, според лидерите на синдикатите, ще бъде краткотрайна, ако той не е готов да обсъди оттеглянето на пенсионната реформа.

Политически наблюдатели смятат, че широко разпространеното недоволство от реформата на правителството може да има дългосрочни последици.

"Не съм чак толкова оптимист за решението на Конституционния съвет“, заяви Марин Льо Пен, която се противопоставя на пенсионното законодателство. "Но какво искате да направя?  Просто ще кажем на французите: Гласувайте за Национален съюз (National Rally).“

Макрон и неговото правителство твърдят, че законът е от съществено значение, за да се гарантира, че щедрата пенсионна система на Франция няма да се разпадне.

Синдикатите заявяват, че това може да стане и с други средства.

"Президентът на републиката е напълно откъснат от грижите на работниците“, смята ръководителят на профсъюза CFDT Лоран Бергер.