Около хиляда души се събраха пред централата на Гръцките железници (Hellenic Train) в Атина в знак на протест срещу влаковата катастрофа, която по последни данни е отнела живота на 43 души, предава държавната информационна агенция на южната ни съседка – ANA-MPA.

Медията съобщава, че демонстрацията е прераснала в сблъсъци с органите на реда на два пъти – пред сградата на компанията, където участниците в акцията са разбили част от прозорците, и на площад "Синтагма“, където полицията е използвала сълзотворен газ срещу протестиращите.

Заради протеста движението в част от центъра на Атина бе блокирано.

Късно вечерта в сряда министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис направи обръщение към нацията, в което обеща междупартийна експертна комисия за разследване на най-тежката влакова катастрофа в историята на страната.

Премиерът обяви, че държавният министър Йоргос Герапетрис незабавно временно ще поеме поста на министър на инфраструктурата и транспорта до предстоящите национални избори, след като по-рано в сряда Костас Караманлис подаде оставка.

Караманлис "пое обективната политическа отговорност и незабавно подаде оставката си“, обяви Мицотакис, като допълни, че решението "му прави чест... тъй като всичко показва, че инцидентът се дължи главно, за съжаление, на трагична човешка грешка“.

Мицотакис спомена, че вече е поискал от Герапетрис да продължи възможно най-скоро със създаването на независим междупартийна комисия от експерти, която ще проучи напълно причините за инцидента, но която "също така ще разгледа многогодишните забавяния в изпълнението на железопътни проекти“, добави той.

Говорейки за посещението си на мястото на катастрофата в Темпи по-рано през деня, Мицотакис заяви, че това е "сцена на трагедия, която завинаги ще бъде гравирана в нашата колективна памет" и че "десетки наши съграждани - повечето от тях млади хора- загубиха живота си там, в ужасна влакова катастрофа, безпрецедентна в нашата страна“.

Премиерът благодари на пожарникарите и спасителите, парамедиците и полицейските служители, местните власти, както и на "лекарите, здравните работници и психолози в нашите болници, тъй като те направиха - и правят - всичко по силите си при изключително неблагоприятни условия".

Мицотакис, който по-рано в сряда в многопрофилната болница в Лариса се срещна с роднини на жертвите на влаковата катастрофа, както и на тези, които все още са в неизвестност, подчерта, че "в своята неописуема болка, с излишък на достойнство, те ме попитаха "защо“. И казаха аз "никога повече“. Дължим им честен отговор“.

Съдебната система на страната "ще си свърши работата", увери още той, като допълни,  "отговорностите ще бъдат разпределени, а държавата ще застане до семействата на жертвите“.

"Ще скърбим за нашите деца, нашите братя и сестри, нашите приятели. Ще останем обединени и в тази трагедия. И тогава ще наведем глави и ще стиснем зъби. Ще работим така, че това "никога повече“, което чух в Лариса, да не остане само празни думи“.

Електронното издание на вестник Kathimerini съобщи, че Всегръцката федерация на железопътните служители (POS) е обявила 24-часова стачка, в резултат на което влаковете в цялата страна няма да се движат днес.

"Пренебрежението на всички правителства в миналите години към гръцките железници доведе до трагедията в Темпи. За съжаление, дългогодишните ни искания за наемане на постоянен персонал, по-добро обучение и най-вече модерни технологии за безопасност винаги свършват в кофата за боклук“, се казва в изявление на профсъюза.

"Следващият ден е ден за размисъл и траур за нашите несправедливо загинали колеги“, се казва в изявлението на POS.

Целодневна стачка обявиха и служителите на метрото в Атина.