В Охрид бе открит вторият български клуб в Република Северна Македония, който носи името "Цар Борис III". Това бе съпроводено от протест на ляво-националистическата партия Левица пред офиса на Сдружението, който е подкрепен и от лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, пише македонската редакция на Радио "Свободна Европа“.

Гражданското сдружение "Цар Борис III" е създадено през ноември миналата година, а на 7 октомври открива собствен клуб, който се намира на първия етаж в търговски център "Амам" в Охрид.

Освен рафтовете с български книги, в пространството от 25 кв. м има и шалове и фланелки, снимки на дейци на ВМРО, икони от Свети Климент и Наум, за които има препоръки от историческата комисия за съвместно почитане.

На стената висят големи рамкирани снимки на Фердинанд I. Има и снимки на цар Борис Трети и на неговия син Симеон Саксобурговски.

От Левицата призоваха за протест пред клуба заради, както казват, "откриването на противоречивото сдружение на името на фашисткия държавник, слуга на Хитлер и борец срещу македонизма цар Борис III". Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски също призова за масовост на протеста.

Еврейската общност в Македония също обяви, че ще заведе наказателно дело срещу името на този културен център и отговори, че е ужасена от "прославянето на фашизма и разпространението на езика на омразата".

Депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Рашела Мизрахи каза в изявление пред медиите в петък от Охрид, че това е "неприемлив исторически ревизионизъм и повече от сериозна провокация".

Министерството на външните работи на Македония, преди откриването на клуба и призивите за протест срещу него, призова всички граждани, политически и неполитически групи за зряло и достойно поведение, основано на зачитане на правото на всички граждани, независимо от своята етническа принадлежност, да упражняват конституционно гарантираната им свобода на сдружаване и свободно изразяване на мнение.

Министерството моли всички заинтересовани страни да се въздържат от опити за злоупотреба с правата и свободите им, особено да избягват провокации и лишаване от права и свободи на други.

Откриването на първия български културен клуб "Ванчо Михайлов" в Битоля на 16 април тази година, на което присъства и българският държавен глава, срещна реакции и протести в македонската общественост. Михайлов, родом от Щип, в РСМ е смятан за фашистки колаборационист през Втората световна война и е осъждан, че смята македонците за българи.

Преди три дни беше конституиран съвещателният орган, който трябва да даде становище относно характера на исторически личности, които трябва да бъдат неразделна част от името на сдружение или фондация, за да се избегне злоупотребата с определени фигури, които имат негативен контекст през различните епохи.

По-рано министърът на правосъдието Никола Тупанчевски на въпрос дали клубът в Охрид ще бъде допуснат да отвори врати без становище на консултативния орган, каза, че съобщенията са такива, но те като министерство нямат правомощия, защото това е държавна комисия.