Изпълняващият длъжността началник на отдела за извънредни ситуации на Сърбия и помощник-министър Лука Чаушич е заявил, че в момента на територията на страната са в сила 42 предупреждения за извънредни ситуации поради обилните валежи, които са наводнили много райони. Това е наложило още 55 души да бъдат евакуирани, съобщи сръбският ежедневник Политика.

"Към този момент бедствено положение е обявено в 42 града и общини, по-точно пет града са обявили бедствено положение на цялата си територия, 23 общини на цялата си територия и 12 общини и два града на части от територията“, е заявил Чаушич.

Чаушич е добавил, че 55 души са евакуирани от тази сутрин, както и че членове на сектора за извънредни ситуации на МУП са на място, от момента в който циклонът се е разразил в западната част на Сърбия, в Златибор и Моравишки области, и който по-късно се е разпрострял в Померания и се е премествал в Бор и Зайчар.

"Следователно ни предстоят все още много предизвикателни 24 часа, след които се очаква ситуацията да се успокои“, е допълнил Чаушич.

Специализирани екипи за спасяване и работа по вода на МВР от Белград, Чачак, Прокупле и Ягодина също са ангажирани в действия за спасяване на населението в наводнените райони.

Пожарникари-спасители са ангажирани и с изпомпване на вода от наводнени домакинства и мазета на територията на Бор, Лучан, Бойник, Рековац, Владичина Хан, Сокобаня, Смедерево, Свилайнец и Нови Пазар.