Главният прокурор на Тексас категорично отхвърли искането на администрацията на Байдън да предостави на федералните имиграционни служители пълен достъп до парк по южната граница, който Националната гвардия на щата е отцепила с бодлива тел, ограда и войници, предаде CBS News

В продължение на три седмици федералното правителство и Тексас се сблъскваха с въпроса за Шелби парк - обществен парк, собственост на града в граничния град Игъл Пас, който някога е бил оживена зона за незаконно преминаване на мигранти. Войници от Националната гвардия на Тексас, изпратени от губернатора Грег Абът, поеха контрола над парка Шелби по-рано през януари и оттогава не позволяват на агентите на Гранична полиция да обработват мигранти в района, който някога е служил като импровизиран пункт за задържане на мигранти за федералната агенция.

Министерството на вътрешната сигурност, което контролира Граничния патрул, е дало на главния прокурор на Тексас Кен Пакстън срок до петък да заяви, че щатът ще отстъпи и ще допусне федералните агенти в Шелби Парк. Пакстън обаче отхвърли това искане, заявявайки, че държавните служители на Тексас няма да позволят на Министерството на вътрешните работи да превърне района в "неофициално и незаконно пристанище за влизане".

"С настоящото искането Ви се отхвърля", пише Пакстън в писмото си.

Вътре в парка Шелби тексаски гвардейци поставят бариери, за да възпрепятстват преминаването на мигрантите, които се надяват да преминат нелегално в САЩ, и им дават указания да се върнат в Мексико през Рио Гранде.

Тексаският департамент за обществена безопасност също така наскоро започна да арестува някои възрастни мигранти, които влизат в парка по обвинения за държавно престъпление в нарушение.

Пакстън обеща да продължи "усилията на Тексас да защити южната си граница срещу всяко усилие на администрацията на Байдън да подкопае конституционното право на щата на самозащита".

Макар че Върховният съд не се е произнесъл по въпроса за конфискуването на парка Шелби в Тексас, този спор може да бъде разгледан и във федералния съд, ако администрацията на Байдън заведе дело срещу щата по този въпрос.

Макар Белият дом да нарече политиката му нехуманна и контрапродуктивна, Абът твърди, че защитава щата си от "нашествие", а действията му в Ийгъл Пас получиха подкрепата на други губернатори републиканци от цялата страна.

Според официални правителствени данни, публикувани в петък, през миналия месец американските служители са обработили над 302 000 мигранти на и между входните пристанища по южната граница - исторически максимум, който разбива всички предишни рекорди. Оттогава незаконните преминавания на границата рязко намаляха - тенденция, която американските служители обясняват с повишеното прилагане на мексиканските имиграционни закони и историческото затишие след празниците.