Охридската прокуратура повдигна обвинения срещу единият от двамата  нападатели на секретаря на българския клуб "Цар Борис III“ Християн Пендиков за "нападение от омраза с причинена тежка телесна повреда“, съобщава македонската телевизия "Телма“.

Уточнява се, че повдигнатите обвинения са по чл.131, ал.2 от Наказателния кодекс на РСМ, който предвижда лишаване от свобода за период от една до пет години. Другият нападател избяга и все още се издирва от полицията, припомня телевизионният канал.

"Обвиняемият, заедно с още едно неизвестно за разследването лице, от омраза поради национална и етническа принадлежност, са наранили тежко Пендиков“, съобщават от Прокуратурата в Охрид. Обвиняемият се защити с мълчание, но прокурорът стигна до този извод въз основа на записите от видеонаблюдението, както и показанията на изслушаните свидетели, допълва още телевизията.

"На 19 януари в кафе-бар в Охрид обвиняемият първо се приближил до масата, на която седял пострадалият, обявил за българин. По-късно, когато пострадалият излязъл от сградата и се придвижил към автомобила си, обвиняемият и още едно неизвестно лице го последвали, нападнали го и го удряли с ръце и крака по главата и тялото, като в резултат са му нанесли тежки телесни наранявания“, се казва още в изявлението на Охридската прокуратура.

Магистратите настояват за удължаване на мярката за задържането на нападателя, срещу когото са повдигнати обвинения, а по отношение на другия замесен в случая уточниха, че все още се работи по разпознаването и задържането му.

На въпрос дали нападението може да се квалифицира като такова от омраза поради национална или етническа принадлежност, от прокуратурата увериха пред "Телма“, че засега не са имали официално потвърждение, че някой от замесените в инцидента е български гражданин.

Пендиков не е имал българско гражданство по време на нападението, но се е декларирал като българин.