Вероятно ще бъде трудно да се определи кой е взривил газопроводите "Северен поток", свързващи Русия и Германия през Балтийско море. Това предупредиха от Прокуратурата на Швеция, която разследва саботажа от миналия септември, предава Reuters.  

Експлозиите от 26 септември избухнаха в изключителните икономическите зони на Швеция и Дания. Взривът в шведската зона е станал на дълбочина 80 метра и прокурорът отбеляза, че поради тази причина разследването е сложно.

"Надяваме се да можем да потвърдим кой е извършил това престъпление, но трябва да се отбележи, че вероятно ще бъде трудно предвид обстоятелствата“, се казва в изявление на Матс Люнгквист.

"Ние работим безусловно, обръщаме всеки камък и не оставяме нищо на случайността“, добави той.

Въпреки че не е направено заключение, има редица теории за това кой е взривил тръбопроводите и как.

Германия потвърди, че нейни следователи са обискирали кораб през януари, който може да е бил използван за транспортиране на експлозивите за взривяването на тръбопроводите. Германските медии съобщиха, че лодката може да е била използвана от украинска или проукраинска група.

"Има разнообразна информация и доклади за саботажа срещу газопроводите. Инцидентът очевидно се е превърнал в открита арена за различни опити за влияние", заяви още Люнгквист.

"Тези спекулации не оказват влияние върху текущото разследване, което се основава на факти и информация, произтичаща от анализи, разследвания на местопрестъпленията и сътрудничество на властите в Швеция с тези в други страни“, допълни прокурорът.