Главният прокурор на американския щат Ню Йорк заведе дело срещу Доналд Тръмп, обвинявайки бившия президент на Съединените щати в незаконно раздуване на нетното му състояние, за да получи милиони долари под формата на заеми и други облаги, съобщават Associated Press и Wall Street Journal.

Според обвинението, заведено в щатския съд на Ню Йорк в Манхатън в сряда, организацията Тръмп е участвала в "многобройни действия на измами и невярно представянена факти“ при изготвянето на годишните отчети за финансовото състояние на Тръмп от 2011 до 2021 г.

Фигуранти по делото като обвиняеми са още синовете на бившия президент, Доналд Тръмп младши и Ерик Тръмп, както и дъщеря му Иванка Тръмп.

С помощта на децата си, "Тръмп по различни начини незаконно е надувал и намалява нетната си стойност с милиарди, за да получи и удовлетвори заеми, да получи застрахователни обезщетения и да плати по-ниски данъци“, заяви главният прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс в Туитър.

"Накратко, той е излъгал, за да спечели огромни финансови облаги за себе си“, обобщи тя.

Джеймс също каза, че препраща обвиненията в престъпни действия към федералните прокурори в Манхатън и Службата за вътрешни приходи (IRS).

Бившият президент републиканец отрече каквото и да е нарушение и описа разследването на неговите бизнес практики като политически мотивиран лов на вещици от Джеймс, която е демократ на изборна длъжност. Организацията Тръмп нарече обвиненията "безпочвени“.

Но делото в сряда отбеляза един от най-големите правни удари за Тръмп, откакто той напусна поста през януари миналата година, и идва след продължителна и често спорна съдебна битка от страна на главния прокурор на Ню Йорк, отбелязва медията.

Офисът на Джеймс е прекарал повече от три години в разследване на измамни или подвеждащи оценки на имотите на Trump Organisation в годишните финансови отчети, които са били дадени на потенциални бизнес партньори, банки или данъчни служители.

Целта, според канцеларията на главния прокурор, е била да се подобри имиджът на милиардера на Тръмп и стойността на имотите му, когато това му е давало предимство, докато в други случаи се намалява стойността на активите за данъчни цели.

Джеймс също така обвини Тръмп, компанията му и някои членове на семейството, че използват тактики за забавяне, за да игнорират призовки и да избегнат свидетелстване.

На 10 август Тръмп отказа да отговори на въпроси в продължителни показания при закрити врата в офиса на главния прокурор, позовавайки се на конституционното си право срещу самоуличаване повече от 400 пъти.

Доналд Тръмп-младши и Иванка Тръмп се съгласиха да дадат показания само след като съдебните решения го изискат, докато Ерик Тръмп се позова на правото си срещу самоуличаване повече от 500 пъти в показания през 2020 г.

В сряда адвокат на бившия президент отхвърли делото на щата Ню Йорк като "нито фокусирано върху фактите, нито върху закона - по-скоро е фокусирано единствено върху напредъка в политическия дневен ред на главния прокурор“.

"Напълно ясно е, че Службата на главния прокурор е надхвърлила законовите си правомощия, като се е намесила в транзакции, при които не е извършено абсолютно никакво нарушение“, каза Алина Хаба. "Ние сме уверени, че нашата съдебна система няма да се хване на тази неконтролирана злоупотреба с власт и очакваме с нетърпение да защитим нашия клиент срещу всяки един от неоснователните искове на главния прокурор.“

В публикация в социалната си медийна мрежа Тръмп също заклейми делото като "лов на вещици“ и нарече Джеймс "расист“ и "измамница“ – въпреки че не адресира открито обвиненията.

Но главният прокурор защити правната декларация, като каза в Туитър: "Няма два набора от закони за хората в тази нация: бившите президенти трябва да се придържат към същите стандарти като обикновените американци.“

Тръмп, който се очаква да се кандидатира за преизбиране през 2024 г., също е изправен пред продължаваща съдебна битка за документи, иззети от имението му в Мар-а-Лаго, Флорида, миналия месец като част от разследване на Министерството на правосъдието на САЩ за предполагаемата му злоупотреба с класифицирани материали.

Междувременно щатът Джорджия започна наказателно разследване за опитите на бившия президент да отмени резултатите от изборите през 2020 г., които той загуби от Джо Байдън, а група в Конгреса разследва ролята му в бунта на 6 януари 2021 г. в Капитолия на САЩ.