Профсъюзите във Франция обявиха национална стачка, като настояха за по-високи трудови възнаграждения на фона на рекордно високата инфлация, съобщава Reuters, като отбелязва, че по този начин поставят държавния глава Еманюел Макрдон пред едно от най-тежките предизвикателства след преизбирането му през месец май.

Стачката, която ще засегне предимно обществени сектори като училища и транспорт, ще бъде продължение на протестите на заетите в други области. Припомня се, че стачните действия на служителите на големите рафинерии предизвикаха същински хаос по бензиностанциите в страната.

Профсъюзните лидери се надяват, че работниците ще бъдат "заредени с енергия“ от решението на правителството да принуди някои от тях да се върнат на работа в бензиностанциите - ход, който според някои излага на опасност правото на стачка.

Профсъюзът CGT призова за продължаване на стачката в TotalEnergies (TTEF.PA) за четвърта седмица, въпреки че петролната компания постигна сделка, включваща 7% увеличение на заплатите и бонус. CGT настоява за увеличение на възнагражденията с 10%, аргументирайки се с инфлацията и огромните печалби, реализирани от фирмата.

С нарастването на напрежението във втората по големина икономика в еврозоната на фона на високата инфлация, стачките вече се разпространиха в други части на енергийния сектор, включително в ядрения гигант EDF, където работата по поддръжката, която е от решаващо значение за електроснабдяването на Европа, ще бъде отложена.

В градския транспорт се очакват големи смущения в местния трафик, включително в Eurostar, влаковете и крайградските влакове, както и в парижкото метро.

Профсъюзите на служителите в държавните служби също призоваха за включване към днешната стачка, което ще доведе до нарушения на работата в училищата и други обществени съоръжения.

Предвидени са демонстрации в цялата страна, като тази в Париж започва по обяд.