Профсъюзите и левите сили във Франция организират пореден национален протест, за да се опитат да осуетят плановете на държавния глава на страната Еманюел Макрон за пенсионната реформа, съобщава France 24.

Очаква се над милион души да излязат по улиците във Франция за 14-тия ден на демонстрации от януари насам, за да се противопоставят на реформата.

Макрон подписа през април законопроекта за повишаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години, след като правителството използва спорен, но законен механизъм, за да избегне гласуване в парламента, което рискуваше да загуби.

По-късната възраст за пенсиониране, която има за цел да подкрепи проблемните дългосрочни финанси на Франция, бе знаков залог за втория и последен мандат на Макрон, припомня медията.

Части от промените, включително ключовото увеличение на възрастта за пенсиониране, бяха отпечатани в неделя в Официалния вестник на Франция, което означава, че са придобили силата на закон.

Противниците възлагат надеждите си на предложение, внесено от малка фракция в парламента за отмяна на закона. В коментар за всекидневника Le Monde в понеделник ключови фигури от всички леви партии във Франция призоваха председателя на парламента да позволи гласуване на предложението.

"За нашите съграждани едно ново отричане на демокрацията само ще доведе до увеличаване на недоволството към нашите институции, което вече се проявява под формата на нарастващо въздържание и дори увеличаване на гнева и насилието“, се казва в призива на противниците на реформата.

Властите очакват до 600 000 души на демонстрациите в цялата страна във вторник, по-малко от половината от пика на 7 март, когато полицията съобщи за 1,28 милиона участници в акциите.

За разлика от по-ранната фаза на протестите, сега се очакват само ограничени смущения в обществения транспорт, въпреки че се очаква отменяне на полети, по-специално на парижкото летище "Орли“.