Ще бъдем свидетели на всякакви външно и вътрешнополитически лупинги преди изборите в Турция. Това каза в предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“ проф. Владимир Чуков, арабист, относно сагата с осъждането на кмета на Истамбул и лидер на опозицията Екрем Имамоглу.

"Вчера Турция стана свидетел на нещо безпрецедентно. Аз по-скоро бих го обявил като начало на същинската предизборна кампания в Турция. Екрем Имамоглу е кмет на Истанбул и той спечели по един безпрецедентен начин изборите през 2019 година. Той има много интересен профил. До този момент тези 6 опозиционни партии така и не се договориха кой да бъде техният кандидат. Да, Имамоглу е един от потенциалните кандидати, но той не беше най-добрият. Например кметът на Анкара Мансур Яваш в техни допитвания до избирателите стои по-добре от неговия съпартиец. Но това е подводната мина. Те имат различен профил", обясни той.

По думите му опозицията в Турция е носител на лозунга да се прогонят сирийците от страната, като Ердоган се опитва да изтръгне този инструмент чрез сдобряване с Башар Асад. Той изтъкна, че оттук насетне ще бъдем свидетели на всякакви външно и вътрешнополитически лупинги. Арабистът коментира, че в момента се виждат вектори на вътрешната политика на Турция, които са насочени единствено към това кой ще стане следващият президент на Турция.

"Аз съм впечатлен от многоширокия резонанс, който имат тези вътрешнотурски проблеми. Изключително силен отзвук. Така че ще се следи под лупа кой ще стане президент на Турция, дали ще се повтори успехът на Ердоган или ще дойде негов заместител, вероятно Имамоглу", поясни Чуков.

Цоня СЪБЧЕВА