Отзвукът от убийство Айман ал-Зауахири не може да бъде сравняван с това на Осама бин Ладен. Това каза проф. Владимир Чуков, арабист, в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Айман ал-Зауахири е лидер на една терористична организация, която дори вече не наподобява на страховитата "Ал Кайда“ от 2001 г. Въпреки че Айман ал-Зауахири е човекът, който вкара стила на самоубийствените атентати в "Ал Кайда“ 2001 г. Той, без да е технически конструктор на страховитите атентати, реално той носи огромната отговорност спрямо САЩ и американския народ. Така че това, което виждаме, е всъщност реализирано правосъдие приблизително 20 години по-късно. Но да се твърди, че "Ал Кайда“ е заплашила световния мир – не е така, или респективно резонансът не може да бъде същият, както преди 20 години.

Наблюдаваме невероятното усъвършенстване на американците по отношение на ликвидация на подобен тип терористи, отбеляза арабистът.

"Всички обстоятелства – имам предвид теренни, информационни, разузнавателни, логистични, местни помагачи, освен това технически възможности. Искам да ви кажа, че аз наистина бях впечатлен от начина, по който той е бил ликвидиран с ракетите "Нинджа“. Само да припомня за вашите слушатели, че ракетите "Нинджа“ бяха създадени по заповед на Барак Обама 2014 г. Всъщност това са ракети, които не носят експлозиви, а 6 ножа, които в момента на допир с тялото проникват в тялото и го съсичат. Идеята каква е: просто да няма поражения около него, около самата мишена. И по този начин бяха ликвидирани много терористи в Северна Сирия. Това е, дето се казва, ювелирен начин на ликвидиране на терорист, именно взимайки поуките от начина, по който беше ликвидиран Осама бин Ладен. Там се получи една касапница – и семейството му, и децата му“, припомни той.

Детайлите на самата операция показват, че тя е била планирана още през април, тогава, когато са локализирали къде всъщност се намира Айман ал-Зауахири, посочи проф. Чуков.

"За мен остава обаче един голям въпрос: всъщност кои са информаторите, дали местната мрежа на САЩ, или това са самите талибани? Защото семейството му на Айман ал-Зауахири се е преместело, забележете, в къща, която принадлежи на съветник на Сираджудин Хакани – това е вътрешният министър на талибаните. Самият вътрешен министър няма как да не знае, че в къщата на неговия помощник се намира семейството, респективно пристига и самият терорист. Този въпрос остава отворен“, допълни той.

Евелина БРАНИМИРОВА