Една година след идването на талибаните на власт, нищо от обещаното от тях не се случи. Афганистан беше и остава една огромна черна дупка в сърцето на Азия. Това заяви международният анализатор и арабист проф. Владимир Чуков, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Това е държава, която наистина има впечатляваща история, има впечатляваща специфика, и всяко едно реанимиране отвън, някак си инжекция отвън така, както ние наблюдавахме през последните 20 години, бяха налети забележете, Това общество просто не е в състояние да създаде структура, политическа структура, която да наподобява на нещо от типа на иракската демокрация, на ливанската демокрация“, посочи проф. Чуков.

Какво е останалото от обещанията на талибаните – една кръгла нула, допълни Чуков. Над 2 трилиона долара, които бяха "налети“ в тази държава все едно потънаха в пясъка, в дюните, отбеляза анализаторът.

"Въпреки обещанията на същите тези талибани по време на преговорите в Доха със САЩ, че те няма да допуснат отново Афганистан да се превърне в гнездо на терористи, преди около 20 дни беше убит точно в центъра на Кабул лидерът на "Ал Кайда“.

Помните, че този човек - Айман аз Зауахири беше убит в една вила, в която един американски контрактор си позна, че е живял 10 години. Разбирате ли, това е в центъра на Афганистан“.

"Нещо повече, това, което мен ме впечатли, че човекът, който е живял 10 години там, позна, че това е същата вила, разбирате ли, това е една вила, която е била наета с американски долари от афганистанското правителство. И в момента талибаните му дават същата тази американска вила на Айман аз Зауахири. Това е повече от скандално“.

Евелина БРАНИМИРОВА

Цялото интервю четете в раздел "Мнение“