"Според мен, антидемократични процеси, които протекоха, било то в чисто обществен план, чисто гражданско активен, вече за съжаление се превърнаха в политически актове, което само по себе си достигна и до наистина взаимно предупреждаване от съответната страна за опасност на обикновените граждани, които се намират на територията на Турция". Това заяви в обзорното предаване "Това е България" в ефира на Радио "Фокус" арабистът проф. Владимир Чуков във връзка с призива на държави като Франция, Германия, Италия и САЩ към бдителност поради риск от нападения и възможни терористични атаки на територията на Турция. 

По темата дали да очакваме терористични вълни от Близкия Изток проф. Владимир Чуков отбеляза, че за съжаление това, което наблюдаваме през последните дни, може би седмица, наистина е повишаване на напрежението, като това напрежение наистина ескалира до качество, което ние наричаме терористични актове.

По думите на професора ситуацията в Иран е по-различна от тази в Турция. 

"Вчера много силно се коментира атаката на дроновете, казвам на дроновете, тъй като все още няма страна, която официално да е поела отговорност, срещу ирански военни обекти, които обаче са свързани директно с иранската система за национална сигурност", каза той.

Чуков разясни, че става въпрос за тези, които са свързани с лабораториите за създаването на обогатения уран или това, което се нарича "жълтата питка“, т.е. това е буквално тази смес, която е готова да се превърне в ядрена бомба, но също така и атака срещу складове с балистични ракети.

"Тук вече много ясно виждаме сянката на войната в Украйна", заяви професорът.

"Въпреки че някои от изследователите, експертите считат, че по-скоро става въпрос за желанието или по-скоро част от войната, традиционната или няколкогодишната война между Иран и Израел. Израел официално не е поела ангажимента, не е поела отговорността, но отговорът или по-скоро изказването на Бенямин Нетаняху – сегашният израелски премиер, по отношение на това, което се случи в Исфахан, е по-скоро е насочващо към това, че държавата Израел е тази, която е предприела тези стъпки, като забележете нещо много интересно: дронове, които са били изстреляни срещу иранските ядрени обекти или по-скоро обекти от националната сигурност, са били от територията на Иран. Т.е. виждате много силното послание на еврейската държава,че каквото и да правят в Иран, каквито и оръжия да създават, било то дронове, които да дават на Русия, било то балистични ракети, които най-вероятно също част от тях ще бъдат дадени на Русия, те остават под прекия надзор и те са досегаеми до израелското оръжие", разясни проф. Чуков.