В централната част на Бахмут продължават ожесточените боеве. Щурмови отряди на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер" продължават да се сражават за контрола над жп гарата, по-голямата част от територията на която вече е под техен контрол, пише "Рибар“ в последната си сводка за най-горещата точка на руско-украинската война.

Според данните на Telegram канала, въпреки това украинските формирования се опитват да контраатакуват и да задържат настъплението към западните покрайнини. Малко на север от жп гарата "вагнеровците“ са изтласкали въоръжените сили на Украйна (ВСУ) от района на Артемовския елеватор.

В северните покрайнини щурмови отряди на ЧВК са се окопали на един от участъците на улица Крайная и атакуват украински опорни пунктове на улица Победи.

Също така руските части са пробили от училище № 3 на юг по улица Леваневски, приближавайки се до гаражите в района на Поселок.

На север от Бахмут, където редовните части на руските въздушно-десантни войски (ВДВ) държат позиции, се водят позиционни боеве. Съгласно информацията на "Рибар“, артилеристите от ВС на РФ са нанесли точен удар по позиционния район на бригадно-артилерийската група на 56-а омпбр в Малиновка.

Telegram каналът съобщава, че южно от Северск на украинските опорни пунктове са прехвърлени противотанкови части, въоръжени с ПТРК "Стугна“. В същото време част от силите на 10-а бригада ще бъдат прехвърлени в нов позиционен район от 17 до 23 април.

Близо до Белогоровка, след няколко неуспешни атаки и отстъпление към изходните линии, ВС РФ, според свидетелства на военни кореспонденти, са успели да пробият отбраната на ВСУ южно от селото. Сега в югоизточните покрайнини на населеното място се водят ожесточени сблъсъци.

Според "Рибар“, в момента щурмът на Бахмут продължава. Няма признаци за изтегляне на украинските сили, въпреки факта, че повече от 80% от града вече е преминал под руски контрол.

В околностите на Бахмут са дислоцирани сили на Националната гвардия в размер на 100 души, очаква се пристигането и на доброволчески части от Сумска област.

Предвид настъплението на "вагнеровците" в центъра на града и приближаването на щурмови групи от север, ВСУ с голяма степен на вероятност ще изтеглят силите си на подготвени позиции в югозападните покрайнини, смятат от Telegram канала.

Триъгълникът Чайковски-Корсунски е издигнат спрямо районите, от които атакуват руските части, което го прави по-удобна линия за защита.

Поредните кадри от мощен взрив в хода на битката за Бахмут.