Руските военни доставки за Индия са спрени, докато двете страни не успеят да измислят механизъм за плащане, който да не нарушава въведените от САЩ санкции, съобщава Bloomberg, като се позовава на източници от Ню Делхи.

От около година насам плащанията на Индия за руски оръжия – над два милиарда долара, са преустановени. На свой ред Русия е спряла кредитите за резервни части на стойност около 10 милиона долара, а също и за системи за противоракетна отбрана С-400, които все не са доставени на индийската армия, разкриват служители, пожелали анонимност. Русия е най-големият доставчик на Индия на оръжия, необходими на Ню Делхи на фона на граничните спорове с Пакистан и Китай.

Индия не е в състояние да уреди сметката в щатски долари поради опасения от вторични санкции. От своя страна Русия продължава да не отказва да приеме рупии поради нестабилност на обменния курс, поясняват източниците на агенцията. Ню Делхи също не иска да финализира сделката в руски рубли поради опасения дали ще успее да закупи такива на адекватна цена на свободния пазар, допълват още служителите.

Правителството на Индия предложи Москва да използва рупиите от продажбата на оръжия, за да инвестира в индийските дългови и капиталови пазари, за да избегне натрупването на рупии, но правителството на Русия не е приело предложението.

Едно от възможните решения би било да се използват евро и дирхами, валутите, използвани за плащане на вноса на руски суров петрол, увери високопоставен служител на индийското правителство. Използването на тези валути за плащане на оръжия обаче може да предизвика по-голям контрол от страна на САЩ по отношение на санкциите, отколкото петрола, както и да увеличи разходите поради неблагоприятните обменни курсове за Индия.

Друг обсъждан вариант е механизъм, чрез който Русия да компенсира индийския внос срещу цената на оръжията. Това обаче няма да е лесно, тъй като Русия има търговски излишък от 37 милиарда долара миналата година с Индия, третият по големина след Китай и Турция, според данни, събрани от Bloomberg.

Министерството на отбраната на Индия, Министерството на външните работи, Министерството на финансите и Резервната банка на Индия не са отговорили на исканията за коментар. Кремъл и "Рособоронекспорт“ също не са откликнали на молбите за допълнителна информация по темата.